Wegański budyń czekoladowy
1 porcje
25 min
Łatwe
Wegański budyń czekoladowy - dobry zarówno w wersji gorącej, jak i jako deser na zimno.
Składniki
1/2 szklanka kasza jaglana
2 szklanka mleko roślinne
50 g gorzka czekolada
20 szt. daktyle suszone
Wegański budyń czekoladowy
Wegański budyń czekoladowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Kaszę przepłukujemy kilka razy gorącą wodą a następnie gotujemy na mleku. Pod koniec gotowania dodajemy namoczone daktyle (odciśnięte z wody) i czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu. Kiedy kasza będzie miękka, zdejmujemy z gazu i czekamy aż odrobinę przestygnie. Następnie blendujemy ją na gładki budyń. Idealny z pestkami granatu.
Komentarze