Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegański tofurnik jagodowy

Opis wykonania

Przepyszny, wegański tofurnik jagodowy. Przepisy na ciasta wegańskie są naprawdę pyszne!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Migdały, pestki dyni, namoczone we wrzątku przez około 10 minut daktyle, kakao, 1 łyżkę syropu z agawy, 1 łyżkę soku z cytryny i sól wrzucamy do kielicha blendera i rozdrabniamy aż powstanie lekko klejąca się masa. Wykładamy ją na spód blaszki (wymiary 11cmx25cm) i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy. Tofu dokładnie odciskamy z wody, dodajemy jagody, 2 1/2 łyżki soku z cytryny i 7 łyżek syropu z agawy. Blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Wodę gotujemy, kiedy tylko zacznie bulgotać, ściągamy z ognia, dodajemy agar-agar i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do masy jagodowej. Całość jeszcze raz blendujemy na bardzo gładką masę. Wyjmujemy spód z zamrażalnika i wykładamy na niego masę jagodową. Tofurnik najlepiej jest wstawić na całą noc do lodówki, wtedy wierzchnia warstwa nie będzie się rozpadała (jak na zdjęciu), będzie gładka i ciasto będzie się łatwiej kroiło.