Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszny, wegański tofurnik jagodowy. Przepisy na ciasta wegańskie są naprawdę pyszne!

Składniki

3/4 szklanka migdały
1/4 szklanka pestki dyni
10 szt. daktyle
1 łyżka syrop z agawy
3 1/2 łyżka sok z cytryny
1 szczypta sól
270 g tofu naturalne
2 1/2 łyżka sok z cytryny
8 łyżka syrop z agawy
3/4 szklanka woda
2 łyżeczka agar-agar

Opis wykonania

Migdały, pestki dyni, namoczone we wrzątku przez około 10 minut daktyle, kakao, 1 łyżkę syropu z agawy, 1 łyżkę soku z cytryny i sól wrzucamy do kielicha blendera i rozdrabniamy aż powstanie lekko klejąca się masa. Wykładamy ją na spód blaszki (wymiary 11cmx25cm) i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy. Tofu dokładnie odciskamy z wody, dodajemy jagody, 2 1/2 łyżki soku z cytryny i 7 łyżek syropu z agawy. Blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Wodę gotujemy, kiedy tylko zacznie bulgotać, ściągamy z ognia, dodajemy agar-agar i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do masy jagodowej. Całość jeszcze raz blendujemy na bardzo gładką masę. Wyjmujemy spód z zamrażalnika i wykładamy na niego masę jagodową. Tofurnik najlepiej jest wstawić na całą noc do lodówki, wtedy wierzchnia warstwa nie będzie się rozpadała (jak na zdjęciu), będzie gładka i ciasto będzie się łatwiej kroiło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych