Wegański tofurnik jagodowy
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Wegański tofurnik jagodowy
Wegański tofurnik jagodowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Migdały, pestki dyni, namoczone we wrzątku przez około 10 minut daktyle, kakao, 1 łyżkę syropu z agawy, 1 łyżkę soku z cytryny i sól wrzucamy do kielicha blendera i rozdrabniamy aż powstanie lekko klejąca się masa. Wykładamy ją na spód blaszki (wymiary 11cmx25cm) i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy. Tofu dokładnie odciskamy z wody, dodajemy jagody, 2 1/2 łyżki soku z cytryny i 7 łyżek syropu z agawy. Blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Wodę gotujemy, kiedy tylko zacznie bulgotać, ściągamy z ognia, dodajemy agar-agar i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do masy jagodowej. Całość jeszcze raz blendujemy na bardzo gładką masę. Wyjmujemy spód z zamrażalnika i wykładamy na niego masę jagodową. Tofurnik najlepiej jest wstawić na całą noc do lodówki, wtedy wierzchnia warstwa nie będzie się rozpadała (jak na zdjęciu), będzie gładka i ciasto będzie się łatwiej kroiło.
Komentarze