Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegańskie placki z konfiturą Łukasza Ociepy

Wegańskie placki z konfiturą Łukasza Ociepy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proste, wegański placki na mleku ryżowym są idealną zastępstwem tradycyjnych racuchów.

Składniki

300 g Mąka kukurydziana
200 g Mąka ryżowa
100 g Mąka gryczana
500 ml Mleko ryżowe
50 g Soda oczyszczona

Konfitura babci
100 g Borówki
5 łyżka Cytryna
1 garść Mięta
50 g Nasiona chia
50 ml olej kokosowy
50 ml Syrop klonowy
10 g Imbir suszony
1 szczypta Sól
1 szczypta Kurkuma

Opis wykonania

  1. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko ryżowe, dodaj suszony imbir, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, kurkumę oraz trochę sody oczyszczonej.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzejolej kokosowy.
  4. Przy pomocy dużej łyżki nabierz porcję przygotowanej masy i wylej ją na patelnię do kształtu okrągłego placka.Wegańskie placki z konfiturą Łukasza Ociepy - zdjęcie 1
  5. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone plecki posmaruj konfiturą, polej syropem klonowym i udekoru według uznania.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych