Wegańskie placki z konfiturą Łukasza Ociepy

4 porcje
30 min
Łatwe
Proste, wegański placki na mleku ryżowym są idealną zastępstwem tradycyjnych racuchów.
Składniki
300 g Mąka kukurydziana
200 g Mąka ryżowa
100 g Mąka gryczana
500 ml Mleko ryżowe
50 g Soda oczyszczona
Konfitura babci
100 g Borówki
5 łyżka Cytryna
1 garść Mięta
50 g Nasiona chia
50 ml olej kokosowy
50 ml Syrop klonowy
10 g Imbir suszony
1 szczypta Sól
1 szczypta Kurkuma
Wegańskie placki z konfiturą Łukasza Ociepy
Wegańskie placki z konfiturą Łukasza Ociepy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do miski wsyp mąkę, wlej mleko ryżowe, dodaj suszony imbir, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, kurkumę oraz trochę sody oczyszczonej.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzejolej kokosowy.
- Przy pomocy dużej łyżki nabierz porcję przygotowanej masy i wylej ją na patelnię do kształtu okrągłego placka.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone plecki posmaruj konfiturą, polej syropem klonowym i udekoru według uznania.
Smacznego!
Komentarze