Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pudełkowe śniadanie, lunch lub obiad w stylu japońskim :)

Składniki

250 g Mielone mięso wieprzowe
1 szt. Jajko
1 łyżka Bułka tarta
250 g Mrożona mieszanka warzyw
2 szt. Parówka
0,5 szt. Tofu
100 g Ryż
1 szt. Glony nori
1 łyżeczka Keczup
1 szczypta Sól i pieprz
0,5 łyżeczka Papryka ostra w proszku
0,5 łyżeczka Papryka słodka w proszku
0,5 łyżeczka Czosnek w proszku
0,5 łyżeczka Przyprawa gyros lub curry
1 szt. Liść sałaty do dekoracji

Opis wykonania

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, a następnie uformować podłużne klopsiki i usmażyć lub upiec. Na drugiej patelni usmażyć warzywa (również z przyprawami). Na suchej patelni usmażyć pokrojone w plastry tofu (również z przyprawami) oraz porozcinane parówki, tak aby utworzyły małe ośmiorniczki. Ryż (najlepiej do sushi, ponieważ się dobrze klei) ugotować według przepisu. Kiedy przestygnie uformować z niego trójkąty (onigiri) iprzyozdobić glonami oraz keczupem. Do pojemników włożyć liść sałaty, klopsiki, smażone warzywa, tofu i parówki. Taki posiłek można zabrać ze sobą wszędzie, a smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno :) Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych