


Wigilia to jedyna kolacja w roku, na której podawane są tradycyjne potrawy. Kapusta z grzybami jest jedną z nich. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów, kulebiaka lub pasztecików.
Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej wodą. Grzyby odstaw na kilka godzin do namoczenia.
Mrożone grzyby rozmroź, osusz. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem, dodaj jedną posiekaną cebulę, lekko zrumień. Dodaj pokrojone na kawałki grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż na przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Odstaw.
Suszone grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.
Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie, następnie mocno odciśnij.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij w dużym garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju razem z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, co jakiś czas mieszając.
Dodaj kapustę, wlej wywar z grzybami oraz wodę (tak, aby płyn przykrył całą kapustę), dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez około 30–40 minut, od czasu do czasu zamieszaj i sprawdź, czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby dolej wody.
Pod koniec gotowania kapusty dodaj podsmażone grzyby z patelni. Dopraw jeszcze majerankiem.