Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Wigilia to jedyna kolacja w roku, na której podawane są tradycyjne potrawy. Kapusta z grzybami jest jedną z nich. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów, kulebiaka lub pasztecików.

Składniki

500 g kiszonej kapusty
200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
50 g suszonych grzybów
2 małe cebule
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku
1-2 łyżki oleju roślinnego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Opis wykonania

Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej wodą. Grzyby odstaw na kilka godzin do namoczenia.

Mrożone grzyby rozmroź, osusz. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem, dodaj jedną posiekaną cebulę, lekko zrumień. Dodaj pokrojone na kawałki grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż na przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Odstaw.

Suszone grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.

Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie, następnie mocno odciśnij.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij w dużym garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju razem z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, co jakiś czas mieszając.

Dodaj kapustę, wlej wywar z grzybami oraz wodę (tak, aby płyn przykrył całą kapustę), dopraw solą i pieprzem, zagotuj.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez około 30–40 minut, od czasu do czasu zamieszaj i sprawdź, czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby dolej wody.

Pod koniec gotowania kapusty dodaj podsmażone grzyby z patelni. Dopraw jeszcze majerankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy