Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wigilijna kapusta z grzybami

Opis wykonania

Wigilia to jedyna kolacja w roku, na której podawane są tradycyjne potrawy. Kapusta z grzybami jest jedną z nich. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów, kulebiaka lub pasztecików.

Wigilijna kapusta z grzybami - krok 1

Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej wodą. Grzyby odstaw na kilka godzin do namoczenia.

Mrożone grzyby rozmroź, osusz. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem, dodaj jedną posiekaną cebulę, lekko zrumień. Dodaj pokrojone na kawałki grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż na przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Odstaw.

Suszone grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut.

Wigilijna kapusta z grzybami - krok 2

Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie, następnie mocno odciśnij.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij w dużym garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju razem z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, co jakiś czas mieszając.

Dodaj kapustę, wlej wywar z grzybami oraz wodę (tak, aby płyn przykrył całą kapustę), dopraw solą i pieprzem, zagotuj.

Wigilijna kapusta z grzybami - krok 3

Przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez około 30–40 minut, od czasu do czasu zamieszaj i sprawdź, czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby dolej wody.

Pod koniec gotowania kapusty dodaj podsmażone grzyby z patelni. Dopraw jeszcze majerankiem.

Bosch do kuchni