Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szpinak w cieście?Czemu nie zwłaszcza jeśli nie czuje się jego smaku a ma piękny kolor-to ciasto musi się pojawic na wszystkich przyjęciach dla dzieci

Składniki

200 dkg szpinak mrożony rozdrobnioy
4 szt. jajka
1,5 szklanka cukier
1,5 szklanka olej
2,5 szklanka mąka krupczatka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
400 ml śmietana 30%
2 łyżka cukier puder
1 szt. granat
5 szt. kiwi

Opis wykonania

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, zblendować. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą. Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka) Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy. Masa śmietanowa: Najpier trzeba ubić śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem dodając powoli serek mascarpone.Potem na dół ciasta położyć masę śmietanową,potem układamy plasterki kiwi na śmietanę ,znowu troszkę śmietany,delikatnie obsypujemy zielonym,pokruszonym ciastem.Na wierzchu ozdabiamy ziarenkami granatu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy