Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szpinak w cieście?Czemu nie zwłaszcza jeśli nie czuje się jego smaku a ma piękny kolor-to ciasto musi się pojawic na wszystkich przyjęciach dla dzieci

Składniki

200 dkg szpinak mrożony rozdrobnioy
4 szt. jajka
1,5 szklanka cukier
1,5 szklanka olej
2,5 szklanka mąka krupczatka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
400 ml śmietana 30%
2 łyżka cukier puder
1 szt. granat
5 szt. kiwi

Opis wykonania

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, zblendować. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą. Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka) Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy. Masa śmietanowa: Najpier trzeba ubić śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem dodając powoli serek mascarpone.Potem na dół ciasta położyć masę śmietanową,potem układamy plasterki kiwi na śmietanę ,znowu troszkę śmietany,delikatnie obsypujemy zielonym,pokruszonym ciastem.Na wierzchu ozdabiamy ziarenkami granatu.

Porada Szefa

Jak ubić pianę z białek, żeby nie opadła?

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
anlovi
Pyszne, zdrowe ciacho. U mnie dodatkowo z galaretką.