Wyśmienite kotleciki pożarskie ze smażonym ryżem i słonecznikiem.
1 porcje
80 min
Średnie
Rumiane kotlety pożarskie z piersi kurczaka podane ze smażonym ryżem i słonecznikiem. Do tego gotowana rzodkiewka z rumianą bułką i kolorowa sałatka.
Składniki
1 szklanka ryż biały
3 łyżka słonecznik łuskany
4 szt. rzodkiewka
10 dkg bułka tarta
10 g masło
1 garść sałata rzymska
1 garść rukola
1 garść roszponka
50 g pomidorki koktajlowe
50 g ogórek zielony
30 ml śmietana 18%
sól/pieprz
1 szt. pierś z kurczaka
1 szt. bułka czerstwa
1 szklanka mleko
1 szt. jajko
10 łyżka olej do smażenia
1 szklanka bułka tarta
1 szklanka mąka pszenna
2 szt. jajko
Wyśmienite kotleciki pożarskie ze smażonym ryżem i słonecznikiem.
Wyśmienite kotleciki pożarskie ze smażonym ryżem i słonecznikiem.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierś z kurczaka zemleć z namoczoną w mleku bułką, dodać żółtko, ubitą pianę z białka, doprawić do smaku i odstawić na co najmniej godzinę do zamrażarki. Zagotować osoloną wodę na ryż i gotować przez 13 min. Zagotować wodę na rzodkiewkę, zakwasić ją i gotować rzodkiewkę do miękkości. Kotlety wyjąć z zamrażarki, formować owalne kotleciki i panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Słonecznik uprażyć na patelni i dodać do niego ugotowany ryż, podsmażać przez 5 min. Rzodkiewce odcedzić, polać rozpuszczonym masłem i uprażoną bułką tartą. Pomieszać sałaty i rukolę, dodać pokrojone pomidorki oraz ogórka, polać śmietaną i doprawić do smaku.
Komentarze