Zakwas ryżowy

1 porcja
15 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zakwas ryżowy
Zakwas ryżowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.

Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.
Porada
Perfekcyjne łączenie składników w blenderze ręcznym ErgoMixx z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade to łatwizna!


Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy.
Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu.
Komentarze