Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zakwas ryżowy

Opis wykonania

Zakwas ryżowy jest świetnym zamiennikiem klasycznego zakwasu dla osób jedzących bez glutenu. Można go użyć do pieczenia bułek, chlebów oraz żurku. Jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny w użyciu.

Zakwas ryżowy - krok 1

Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3-4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.

Zakwas ryżowy - krok 2

Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.

Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.

Zakwas ryżowy - krok 3

Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy. 

Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok 300 g zakwasu.