Zakwas ryżowy
![Zakwas ryżowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7842/conversions/zakwas-ryzowy-5025-single.webp)
1 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zakwas ryżowy jest świetnym zamiennikiem klasycznego zakwasu dla osób jedzących bez glutenu. Można go użyć, by przygotować bułki, ryżowy chleb na zakwasie oraz bezglutenowy żurek. Zakwas bezglutenowy jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny w użyciu.
Składniki
150 g - mąki ryżowej
1 łyżeczka - brązowego cukru
1 łyżka - soku z cytryny
150 ml - wody gazowanej
Zakwas ryżowy
Zakwas ryżowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10053/conversions/VaShdyWLy0mkul-thumb.webp)
Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10054/conversions/LkcS1KNjAw6gsC-thumb.webp)
Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.
Porada
Perfekcyjne łączenie składników w blenderze ręcznym ErgoMixx z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade to łatwizna!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10055/conversions/e926ANW6gLrhDx-thumb.webp)
Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy.
Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu.
Komentarze