Zakwas ryżowy
1 porcje
15 min
Łatwe
Zakwas ryżowy jest świetnym zamiennikiem klasycznego zakwasu dla osób jedzących bez glutenu. Można go użyć, by przygotować bułki, ryżowy chleb na zakwasie oraz bezglutenowy żurek. Zakwas bezglutenowy jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny w użyciu.
Składniki
150 g - mąki ryżowej
1 łyżeczka - brązowego cukru
1 łyżka - soku z cytryny
150 ml - wody gazowanej
Zakwas ryżowy
Zakwas ryżowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.
Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.
Porada
Perfekcyjne łączenie składników w blenderze ręcznym ErgoMixx z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade to łatwizna!
Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy.
Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu.
Komentarze