Zakwas ryżowy
1 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zakwas ryżowy jest świetnym zamiennikiem klasycznego zakwasu dla osób jedzących bez glutenu. Można go użyć, by przygotować bułki, ryżowy chleb na zakwasie oraz bezglutenowy żurek. Zakwas bezglutenowy jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny w użyciu.
Składniki
150 g - mąki ryżowej
1 łyżeczka - brązowego cukru
1 łyżka - soku z cytryny
150 ml - wody gazowanej
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
545 kcal
Tłuszcz
1.5 g
Węglowodany
122.9 g
Błonnik
9 g
Białko
2.1 g
Sól
0 g
Zakwas ryżowy
Zakwas ryżowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.
Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.
Porada
Perfekcyjne łączenie składników w blenderze ręcznym ErgoMixx z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade to łatwizna!
Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy.
Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu.
Komentarze