Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Zakwas ryżowy jest świetnym zamiennikiem klasycznego zakwasu dla osób jedzących bez glutenu. Można go użyć, by przygotować bułki, ryżowy chleb na zakwasie oraz bezglutenowy żurek. Zakwas bezglutenowy jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny w użyciu.

Składniki

150 g - mąki ryżowej
1 łyżeczka - brązowego cukru
1 łyżka - soku z cytryny
150 ml - wody gazowanej

Opis wykonania

Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.

Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.

Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.

Porada

Perfekcyjne łączenie składników w blenderze ręcznym ErgoMixx z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade to łatwizna!

Bosh Logo
Bosh

Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy. 

Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych