Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Zakwas ryżowy jest świetnym zamiennikiem klasycznego zakwasu dla osób jedzących bez glutenu. Można go użyć, by przygotować bułki, ryżowy chleb na zakwasie oraz bezglutenowy żurek. Zakwas bezglutenowy jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny w użyciu.

Składniki

150 g - mąki ryżowej
1 łyżeczka - brązowego cukru
1 łyżka - soku z cytryny
150 ml - wody gazowanej

Opis wykonania

1

Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki.

2

Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.

Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni.

Porada

Perfekcyjne łączenie składników w blenderze ręcznym ErgoMixx z poczwórnymi ostrzami QuattroBlade to łatwizna!



Bosh Logo
Bosh
3

Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy. 

Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu. 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Pokazałem mojej mamie ten przepis, innego zakwasu już nie robimy! Polecam!