Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.25 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Seler coraz częściej występuje w przepisach jako zamiennik mięsa. Ma ciekawą strukturę oraz po obróbce w piekarniku głęboki, orzechowy posmak. Zapiekanka z selerem i sosem serowym ma szansę podbić Wasze podniebienia.

Składniki

2 średnie selery
15 dkg sera gouda
100 ml śmietany 18%
2 jaja
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz czerwony
oliwa do wysmarowania naczynia

Opis wykonania

1

Obranego selera pokrój na 0,5 cm plastry, lekko posól, ułóż na dnie naczynia do zapiekania wysmarowanego wcześniej oliwą.

2

Ser zetrzyj w przystawce robota, na dużych oczkach. Do startego sera dodaj, jaja, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. 

Do pieczenia użyj automatycznego programu asist w piekarnikach marki Bosch.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Zapiekanka z selera może być serwowana na ciepło lub zimno. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad.

Zapiekany seler doskonale smakuje z krakersami lub ciepłym pieczywem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.25, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ale to ciekawe, przepis tylko dla lubiących smak selera.