Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.25 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Seler coraz częściej występuje w przepisach jako zamiennik mięsa. Ma ciekawą strukturę oraz po obróbce w piekarniku głęboki, orzechowy posmak. Zapiekanka z selerem i sosem serowym ma szansę podbić Wasze podniebienia.

Składniki

2 średnie selery
15 dkg sera gouda
100 ml śmietany 18%
2 jaja
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz czerwony
oliwa do wysmarowania naczynia

Opis wykonania

Obranego selera pokrój na 0,5 cm plastry, lekko posól, ułóż na dnie naczynia do zapiekania wysmarowanego wcześniej oliwą.

Ser zetrzyj w przystawce robota, na dużych oczkach. Do startego sera dodaj, jaja, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. 

Do pieczenia użyj automatycznego programu asist w piekarnikach marki Bosch.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Zapiekanka z selera może być serwowana na ciepło lub zimno. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad.

Zapiekany seler doskonale smakuje z krakersami lub ciepłym pieczywem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.25, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ale to ciekawe, przepis tylko dla lubiących smak selera.
Pafwvcio
Dobry przepis na dobry obiad!