Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cudowne, miękkie, kokosowe praliny z migdałem w środku. I jak zwykle w przypadku zdrowych alternatyw – żadnych wyrzutów sumienia. Przepis na prosty deser w wersji dietetycznej.

Składniki

100 g kasza jaglana
400 g mleko kokosowe
1 łyżka rozpuszczony olej kokosowy
3 łyżka syrop z agawy
ekstrakt migdałowy
1 szklanka wiórki kokosowe
20 szt. migdały

Opis wykonania

1. Ważne! Jeśli chcecie robić opcję full – z migdałem w środku – musicie zadbać o obranie migdałów. Opcja najprostsza: zalania ich na chwilę wrzątkiem, nie jest niestety najzdrowszą opcją. Pozbawimy w ten sposób migdały wszystkich zdrowych cech. Lepiej dzień wczesniej zalać je zimną wodą i pozostawić do namoczenia na kilka-kilkanaście godzin. Następnie obieramy . 2. W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy do momentu, gdy kasza wchłonie całą wilgoć. U mnie trwało to 20 minut gotowania na małym ogniu, w tym pierwsze 15 minut pod przykrywką. 3. Wyłączamy ogień. Do jeszcze cieplej kaszy dodajemy pozostałe składniki ( z wyjątkiem migdałów i wiórków do obtoczenia). Całość mielimy ręcznym mikserem do otrzymania stosunkowo gładkiej masy. Spróbujcie na tym etapie czy słodkość Wam odpowiada – w razie czego dodajcie łyżkę syropu/miodu. 4. Mokrymi dłońmi rolujemy pralinki wkładając migdał do środka. Następnie obtaczamy je w kokosie. 5. Wkładamy do lodówki na pol godziny do zastygnięcia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Super, zdrowy deser 😊
Lalaxo
Mniam, no pychotka!