Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zdrowe praliny kokosowe z migdałami

Opis wykonania

Cudowne, miękkie, kokosowe praliny z migdałem w środku. I jak zwykle w przypadku zdrowych alternatyw – żadnych wyrzutów sumienia. Przepis na prosty deser w wersji dietetycznej.

baner reklamowy maszynki do mielenia

1. Ważne! Jeśli chcecie robić opcję full – z migdałem w środku – musicie zadbać o obranie migdałów. Opcja najprostsza: zalania ich na chwilę wrzątkiem, nie jest niestety najzdrowszą opcją. Pozbawimy w ten sposób migdały wszystkich zdrowych cech. Lepiej dzień wczesniej zalać je zimną wodą i pozostawić do namoczenia na kilka-kilkanaście godzin. Następnie obieramy . 2. W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy do momentu, gdy kasza wchłonie całą wilgoć. U mnie trwało to 20 minut gotowania na małym ogniu, w tym pierwsze 15 minut pod przykrywką. 3. Wyłączamy ogień. Do jeszcze cieplej kaszy dodajemy pozostałe składniki ( z wyjątkiem migdałów i wiórków do obtoczenia). Całość mielimy ręcznym mikserem do otrzymania stosunkowo gładkiej masy. Spróbujcie na tym etapie czy słodkość Wam odpowiada – w razie czego dodajcie łyżkę syropu/miodu. 4. Mokrymi dłońmi rolujemy pralinki wkładając migdał do środka. Następnie obtaczamy je w kokosie. 5. Wkładamy do lodówki na pol godziny do zastygnięcia.