


Żeberka w sosie miodowo-ketchupowym to szybkie w przygotowaniu, i bardzo proste, danie, które zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni. Sekret tkwi w marynacie oraz odpowiednim przygotowaniu mięsa przede pieczeniem. Należy dać mu chwilę (najlepiej całą noc), aby wszystkie składniki „przegryzły się” i dopiero następnego dnia przystąpić do pieczenia.
Żeberka pokrój na mniejsze kawałki. W głębszej misce posyp je solą, pieprzem, dodaj olej, miód oraz ketchup, a także szczyptę papryki słodkiej oraz chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowane żeberka podsmaż na suchej patelni, aby się zarumieniły po obu stronach. Po smażeniu żeberka wyłóż w naczyniu żaroodpornym, natomiast do patelni, na której smażyły się żeberka, wlej wody i wymieszaj z pozostałością jaka została na patelni. Następnie zalej wodą mięso.
Żeberka piecz pod przykryciem przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec możesz zdjąć pokrywkę, aby podpiekły się od góry.