Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Żeberka w sosie miodowo-ketchupowym to szybkie w przygotowaniu, i bardzo proste, danie, które zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni. Sekret tkwi w marynacie oraz odpowiednim przygotowaniu mięsa przede pieczeniem. Należy dać mu chwilę (najlepiej całą noc), aby wszystkie składniki „przegryzły się” i dopiero następnego dnia przystąpić do pieczenia.

Składniki

1 kg żeberek
2 łyżki oleju
5 łyżek miodu
5 łyżek ketchupu
Sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
851.3 kcal
Tłuszcz
60.6 g
Węglowodany
29.6 g
Błonnik
46.7 g
Białko
0.9 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki. W głębszej misce posyp je solą, pieprzem, dodaj olej, miód oraz ketchup, a także szczyptę papryki słodkiej oraz chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin.

Zamarynowane żeberka  podsmaż na suchej patelni, aby się zarumieniły po obu stronach. Po smażeniu żeberka wyłóż w naczyniu żaroodpornym, natomiast do patelni, na której smażyły się żeberka, wlej wody i wymieszaj z pozostałością jaka została na patelni. Następnie zalej wodą mięso.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu. 



Bosh Logo
Bosh

Żeberka piecz pod przykryciem przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec możesz zdjąć pokrywkę, aby podpiekły się od góry.

Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Ulubione danie mojego męża -żeberka :)
bsylvia
Najlepsze, bardzo dobre żeberka - polecam!