Żeberka w sosie miodowo-ketchupowym
![Żeberka w sosie miodowo-ketchupowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7586/conversions/zeberka-w-sosie-miodowo-ketchupowym-4758-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
2 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Żeberka w sosie miodowo-ketchupowym
Żeberka w sosie miodowo-ketchupowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żeberka pokrój na mniejsze kawałki. W głębszej misce posyp je solą, pieprzem, dodaj olej, miód oraz ketchup, a także szczyptę papryki słodkiej oraz chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowane żeberka podsmaż na suchej patelni, aby się zarumieniły po obu stronach. Po smażeniu żeberka wyłóż w naczyniu żaroodpornym, natomiast do patelni, na której smażyły się żeberka, wlej wody i wymieszaj z pozostałością jaka została na patelni. Następnie zalej wodą mięso.
Porada
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i surówką, np. Coleslaw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Żeberka piecz pod przykryciem przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec możesz zdjąć pokrywkę, aby podpiekły się od góry.
Komentarze