Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

 

Kapusta pekińska, zwana potocznie pekinką, to jeden z naszych ulubionych składników obiadowych surówek. Już z samej nazwy można wywnioskować, skąd pochodzi kapusta pekińska – to oczywiście Chiny. Jest jednak nie tylko smaczna, ale i zdrowa – co zawiera?

Kapusta pekińska – właściwości

Te rodzaj kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. W 100 g zawiera tylko 17 kcal, a także:

  • witaminę C – 45% dziennego zapotrzebowania
  • witaminę K – 38%
  • witaminę A – 34%
  • witaminy z grupy B i E

Kapusta pekińska jest również źródłem cynku, magnezu, fosforu, potasu, selenu, wapnia i żelaza.

Co zrobić z kapusty pekińskiej

Najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem tego produktu to oczywiście surówka z kapusty pekińskiej. Doskonale smakuje w wersji typowo obiadowej z pomidorem, ogórkiem i majonezem lub w słodkiej odsłonie z jabłkiem i marchewką. W obu przypadkach sprawdzi się jogurtowo-majonezowy dressing. To jednak nie jedyne możliwości, jakie daje kapusta pekińska. Przepisy z tym warzywem to także gołąbki z kapustą pekińska, kapusta zasmażana czy zupa kapuściana. Warto spróbować!