Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska, zwana potocznie pekinką, to jeden z naszych ulubionych składników obiadowych surówek. Już z samej nazwy można wywnioskować, skąd pochodzi kapusta pekińska – to oczywiście Chiny. Jest jednak...

Czytaj więcej
Kapusta pekińska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kapusta pekińska, zwana potocznie pekinką, to jeden z naszych ulubionych składników obiadowych surówek. Już z samej nazwy można wywnioskować, skąd pochodzi kapusta pekińska – to oczywiście Chiny. Jest jednak nie tylko smaczna, ale i zdrowa – co zawiera?

Kapusta pekińska – właściwości

Te rodzaj kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. W 100 g zawiera tylko 17 kcal, a także:

  • witaminę C – 45% dziennego zapotrzebowania
  • witaminę K – 38%
  • witaminę A – 34%
  • witaminy z grupy B i E

Kapusta pekińska jest również źródłem cynku, magnezu, fosforu, potasu, selenu, wapnia i żelaza.

Co zrobić z kapusty pekińskiej

Najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem tego produktu to oczywiście surówka z kapusty pekińskiej. Doskonale smakuje w wersji typowo obiadowej z pomidorem, ogórkiem i majonezem lub w słodkiej odsłonie z jabłkiem i marchewką. W obu przypadkach sprawdzi się jogurtowo-majonezowy dressing. To jednak nie jedyne możliwości, jakie daje kapusta pekińska. Przepisy z tym warzywem to także gołąbki z kapustą pekińska, kapusta zasmażana czy zupa kapuściana. Warto spróbować!