Kapusta pekińska
Kapusta pekińska, zwana potocznie pekinką, to jeden z naszych ulubionych składników obiadowych surówek. Już z samej nazwy można wywnioskować, skąd pochodzi kapusta pekińska – to oczywiście Chiny. Jest jednak...
Czytaj więcej
Kapusta pekińska, zwana potocznie pekinką, to jeden z naszych ulubionych składników obiadowych surówek. Już z samej nazwy można wywnioskować, skąd pochodzi kapusta pekińska – to oczywiście Chiny. Jest jednak nie tylko smaczna, ale i zdrowa – co zawiera?
Kapusta pekińska – właściwości
Te rodzaj kapusty to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. W 100 g zawiera tylko 17 kcal, a także:
- witaminę C – 45% dziennego zapotrzebowania
- witaminę K – 38%
- witaminę A – 34%
- witaminy z grupy B i E
Kapusta pekińska jest również źródłem cynku, magnezu, fosforu, potasu, selenu, wapnia i żelaza.
Co zrobić z kapusty pekińskiej
Najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem tego produktu to oczywiście surówka z kapusty pekińskiej. Doskonale smakuje w wersji typowo obiadowej z pomidorem, ogórkiem i majonezem lub w słodkiej odsłonie z jabłkiem i marchewką. W obu przypadkach sprawdzi się jogurtowo-majonezowy dressing. To jednak nie jedyne możliwości, jakie daje kapusta pekińska. Przepisy z tym warzywem to także gołąbki z kapustą pekińska, kapusta zasmażana czy zupa kapuściana. Warto spróbować!