Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczone ziemniaki z piekarnika można robić na wiele dowolnych sposobów, w zależności od inwencji twórczej gospodarza albo gospodyni. Zapieczone w folii, z masłem i ulubionymi ziołami smakują po prostu wyśmienicie! Można pozwolić sobie także na dodatki takie, jak boczek czy krewetki, jednak najlepiej smakują w klasycznej wersji.

Składniki

1 kg ziemniaków
1/4 masła
Sól, pieprz, mieszanka ziół (tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie)

Opis wykonania

Jeśli są to młode ziemniaki, wystarczy je dobrze umyć. W przypadku już dojrzałych ziemniaków, najlepiej je obrać. Następnie, w zależności od wielkości ziemniaków, przepołowić albo pokroić na ćwiartki. Ważne, aby były podobnej wielkości.

Folię aluminiową dzielimy na prostokąty, na których kładziemy po kawałku ziemniaka. Na każdy kawałek nałóż szczyptę soli, ulubione przyprawy i łyżkę masła. Tak przygotowane kawałki ziemniaków zawiń folią.

Porada

Przygotowane w ten sposób ziemniaki z piekarnika podawaj z ulubionym mięsem albo sosem (np. czosnkowym albo koperkowym).



Bosh Logo
Bosh

Na blaszce ułóż przygotowane ziemniaki i wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Najlepsze,gdy mam dość gotowanych ziemniaków.
MiszelPiszel
Bardzo smaczne i do tego szklanka kefiru.
Monka
Wspaniałe ziemniaczki
bsylvia
Ziemniaki bardzo dobre, warto przygotować. Polecam!
Rene
U mnie ćwiartki. Wyszły pyszne. Świetnie smakują z szaszłykami z piekarnika.
Dariaa509
Świetne do obiadu🙂
zielone_obloczki
Pyszne ziemniaki. Super do obiadu oraz jako przekąska 😀
Aleksandra J
Świetny dodatek do mięsa ;)
daniel
Ziemniaki robi się bardzo szybko, są naprawdę aromatyczne i smaczne. Przygotowałem je w klasycznej wersji z ziołami prowansalskimi. Dzieci są zachwycone.
gwiola
Ziemniaczki wyszły przepyszne.