Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczone ziemniaki z piekarnika można robić na wiele dowolnych sposobów, w zależności od inwencji twórczej gospodarza albo gospodyni. Zapieczone w folii, z masłem i ulubionymi ziołami smakują po prostu wyśmienicie! Można pozwolić sobie także na dodatki takie, jak boczek czy krewetki, jednak najlepiej smakują w klasycznej wersji.

Składniki

1 kg ziemniaków
1/4 masła
Sól, pieprz, mieszanka ziół (tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie)

Opis wykonania

Jeśli są to młode ziemniaki, wystarczy je dobrze umyć. W przypadku już dojrzałych ziemniaków, najlepiej je obrać. Następnie, w zależności od wielkości ziemniaków, przepołowić albo pokroić na ćwiartki. Ważne, aby były podobnej wielkości.

Folię aluminiową dzielimy na prostokąty, na których kładziemy po kawałku ziemniaka. Na każdy kawałek nałóż szczyptę soli, ulubione przyprawy i łyżkę masła. Tak przygotowane kawałki ziemniaków zawiń folią.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.

Bosh Logo
Bosh

Na blaszce ułóż przygotowane ziemniaki i wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Najlepsze,gdy mam dość gotowanych ziemniaków.