Ziemniaki z piekarnika
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki z piekarnika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jeśli są to młode ziemniaki, wystarczy je dobrze umyć. W przypadku już dojrzałych ziemniaków, najlepiej je obrać. Następnie, w zależności od wielkości ziemniaków, przepołowić albo pokroić na ćwiartki. Ważne, aby były podobnej wielkości.
Folię aluminiową dzielimy na prostokąty, na których kładziemy po kawałku ziemniaka. Na każdy kawałek nałóż szczyptę soli, ulubione przyprawy i łyżkę masła. Tak przygotowane kawałki ziemniaków zawiń folią.
Porada
Przygotowane w ten sposób ziemniaki z piekarnika podawaj z ulubionym mięsem albo sosem (np. czosnkowym albo koperkowym).
Na blaszce ułóż przygotowane ziemniaki i wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze