


Pieczone ziemniaki z piekarnika można robić na wiele dowolnych sposobów, w zależności od inwencji twórczej gospodarza albo gospodyni. Zapieczone w folii, z masłem i ulubionymi ziołami smakują po prostu wyśmienicie! Można pozwolić sobie także na dodatki takie, jak boczek czy krewetki, jednak najlepiej smakują w klasycznej wersji.
Jeśli są to młode ziemniaki, wystarczy je dobrze umyć. W przypadku już dojrzałych ziemniaków, najlepiej je obrać. Następnie, w zależności od wielkości ziemniaków, przepołowić albo pokroić na ćwiartki. Ważne, aby były podobnej wielkości.
Folię aluminiową dzielimy na prostokąty, na których kładziemy po kawałku ziemniaka. Na każdy kawałek nałóż szczyptę soli, ulubione przyprawy i łyżkę masła. Tak przygotowane kawałki ziemniaków zawiń folią.
Na blaszce ułóż przygotowane ziemniaki i wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.