ZŁOTA ZUPA (Z CEBULĄ, SOCZEWICĄ, BRĄZOWYM RYŻEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ)
4 porcje
Średnie
Zupa zachwyciła mnie kolorem, tak cudownie optymistycznym i żywym, że aż się chce sięgać łyżką do talerza. Jest przepyszna!
Składniki
1,5 l woda
1 szt. wędzone żeberko wieprzowe
6 szt. marchew
0,5 szklanka czerwona soczewica
4 szt. cebula
3 łyżka olej rzepakowy
1-2 łyżka ocet 3%
1-2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka ciemny sos sojowy
1 łyżeczka suszony majeranek
0,5 łyżeczka suszony lubczyk
2 garść zielona fasolka szparagowa
sól, pieprz
ZŁOTA ZUPA (Z CEBULĄ, SOCZEWICĄ, BRĄZOWYM RYŻEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ)
ZŁOTA ZUPA (Z CEBULĄ, SOCZEWICĄ, BRĄZOWYM RYŻEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka przekładam obrane i pokrojone na kawałki marchewki, oraz kość. Zalewam je wodą i gotuję 40 minut, po czym dodaję soczewicę. Gotuję dalej, aż mięso na kości będzie miękkie. Wtedy wyjmuję kość (mięso do tej zupy nie jest potrzebne), a zawartość garnka miksuję na gładko. W trakcie gotowania przygotowuję cebule: obrane kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię z olejem, oprószam lekko solą i pod przykryciem smażę ok. 40 minut, na małym ogniu. Cebula powinna zrobić się bardzo miękka i słodkawa. Usmażoną przekładam do zmiksowanej zupy. Dodaję sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek,lubczyk i ocet do smaku, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową, gotuję na małym ogniu aż fasolka będzie miękka.Na koniec doprawiam zupę, podaję z porcją wcześniej ugotowanego brązowego ryżu.
Komentarze