Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muffinki z jajecznicą, kukurydzą, żółtym serem i szynką

Składniki

puszka kukurydzy
100 g boczek lub wędzona szynka
6 szt. średnie jajka
3 łyżka masło
1 łyżeczka brązowy cukier
2 łyżka syrop klonowy
1 szklanka starty ser żółty
1 szklanka mąka pszenna
0,5 szklanka mąka ziemniaczana lub kukurydziana
2,5 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka sól
50 g masło
1 szklanka mleko lub maślanka
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

50 g masła rozpuść i ostudź. Na rozgrzanej 1 łyżce pozostałego masła smaż, aż się zrumieni, odsączoną kukurydzę posypaną 0,5 łyżeczki brązowego cukru. Kukurydzę zdejmij z patelni, dodaj drugą łyżkę masła i pokrojoną w paseczki szynkę.

Gdy zacznie skwierczeć polej ją syropem klonowym i smaż mieszając, aż cała będzie w nim obtoczona. Zdejmij z patelni i dołóż do kukurydzy. 4 jajka roztrzep dokładnie w miseczce i usmaż na ostatniej łyżce masła, tylko tyle, żeby się lekko ścięły. Przełóż do kukurydzy. Dodaj starty na dużych oczkach ser. Wszystko przypraw pieprzem.

W drugiej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, 0,5 łyżeczki brązowego cukru i sól. Rozpuszczone masło roztrzep z mlekiem i 2 jajkami. Wymieszaj składniki suche z mokrymi i dodaj wszystko, co było wymieszane z kukurydzą. Ciasto rozłóż do 12 foremek muffinkowych, wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz 15-20 minut w 200 stopni Celsjusza lub do momentu, gdy patyczek będzie suchy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych