

Muffinki z jajecznicą, kukurydzą, żółtym serem i szynką
50 g masła rozpuść i ostudź. Na rozgrzanej 1 łyżce pozostałego masła smaż, aż się zrumieni, odsączoną kukurydzę posypaną 0,5 łyżeczki brązowego cukru. Kukurydzę zdejmij z patelni, dodaj drugą łyżkę masła i pokrojoną w paseczki szynkę. Gdy zacznie skwierczeć polej ją syropem klonowym i smaż mieszając, aż cała będzie w nim obtoczona. Zdejmij z patelni i dołóż do kukurydzy. 4 jajka roztrzep dokładnie w miseczce i usmaż na ostatniej łyżce masła, tylko tyle, żeby się lekko ścięły. Przełóż do kukurydzy. Dodaj starty na dużych oczkach ser. Wszystko przypraw pieprzem. W drugiej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, 0,5 łyżeczki brązowego cukru i sól. Rozpuszczone masło roztrzep z mlekiem i 2 jajkami. Wymieszaj składniki suche z mokrymi i dodaj wszystko, co było wymieszane z kukurydzą. Ciasto rozłóż do 12 foremek muffinkowych, wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz 15-20 minut w 200 st. C lub do momentu, gdy patyczek będzie suchy.