Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała zupa na wieczerzę wigilijną, jak i na kolejne świąteczne dni.

Składniki

150 g suszonych borowików
150 ml zakwasu z kiszonej kapusty
2 szt. cebule
2 łyżka oleju roślinnego
1 szt. marchewka
3 szt. pietruszki
1 szt. gałązka rozmarynu
1 szt. pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na złoto na oleju z dodatkiem gałązki rozmarynu. Marchew oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę lub w plasterki. Podsmaż razem z cebulą przez około 1-2 minuty. Dodaj wodę, aby warzywa były w całości przykryte.

Gdy będą miękkie zmiksuj je blenderem. Następnie dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gdy zmiękną dolej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotuj. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną natką pietruszki.

Jeśli lubisz zupy kremy dodaj mniej wody, a grzyby zmiksuj razem z marchewką i pietruszką.

Zupa doskonale smakuje również z niewielkim dodatkiem serka mascarpone.

Natkę pietruszki można zamienić na grzanki z żytniego chleba.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Agnieszkaku
zamiast zakwasu z kiszona kapusty dodałam sok z wyciśniętej kiszonej kapusty wyszło super.