Zupa borowikowa
6 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Zupa borowikowa
Zupa borowikowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na złoto na oleju z dodatkiem gałązki rozmarynu. Marchew oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę lub w plasterki. Podsmaż razem z cebulą przez około 1-2 minuty. Dodaj wodę, aby warzywa były w całości przykryte.
Gdy będą miękkie zmiksuj je blenderem. Następnie dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gdy zmiękną dolej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotuj. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną natką pietruszki.
Jeśli lubisz zupy kremy dodaj mniej wody, a grzyby zmiksuj razem z marchewką i pietruszką.
Zupa doskonale smakuje również z niewielkim dodatkiem serka mascarpone.
Natkę pietruszki można zamienić na grzanki z żytniego chleba.
Komentarze