


Doskonała zupa na wieczerzę wigilijną, jak i na kolejne świąteczne dni.
Zupy doskonale sprawdzą się podczas Wigilli, gdyż są lekkie, niskokaloryczne, a jednocześnie pełne składników odżywczych i witamin.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na złoto na oleju z dodatkiem gałązki rozmarynu. Marchew oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę lub w plasterki. Podsmażazj razem z cebulą przez około 1-2 minuty. Dodaj wodę, aby warzywa były w całości przykryte. Gdy będą miękkie zmiksuj je blenderem. Następnie dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gdy grzyby zmiękną dolej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotuj. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną natką pietruszki.
Jeśli lubisz zupy kremy dodaj mniej wody, a grzyby zmiksuj razem z marchewką i pietruszką.
Zupa doskonale smakuje również z niewielkim dodatkiem serka mascarpone.
Natkę pietruszki można zamienić na grzanki z żytniego chleba.