Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

140 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kremowa zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku. Warzywa nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.

Składniki

1 l - bulionu warzywnego
6-8 szt. - pomidorów
4 ząbki - czosnku
1/4 szklanki - oliwy z oliwek
2 łyżeczki - ziół prowansalskich suszonych
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1/4 łyżeczki - ostrej papryczki
1/4 łyżeczki - imbiru
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła np. tymianek, rozmaryn

Opis wykonania

1.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.

2

Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.

Zagotuj bulion i wrzuć upieczone pomidory. Dodaj obrany, upieczony czosnek. Dodaj przyprawy – słodką, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na płycie grzewczej przez ok. 5 minut.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładkim krem. Podawaj ze świeżymi ziołami.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Rozgrzewająca i.... po prostu pyszna!
Marta
Bardzo dobry smak, zdecydowanie różni się od tradycyjnej pomidorowej.
Monka
Niepowtarzalny smak pomidorów