


Kremowa zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku. Warzywa nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.
Zagotuj bulion i wrzuć upieczone pomidory. Dodaj obrany, upieczony czosnek. Dodaj przyprawy – słodką, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na płycie grzewczej przez ok. 5 minut.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładkim krem. Podawaj ze świeżymi ziołami.