Zupa krem z pieczonych pomidorów
![Zupa krem z pieczonych pomidorów](https://akademiasmaku.pl/storage/7369/conversions/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow-4537-single.webp)
4 porcje
140 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1.](https://akademiasmaku.pl/storage/8826/conversions/3i3qvtwZV8391g-thumb.webp)
Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8827/conversions/QbmOdilrvVsfMj-thumb.webp)
Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.
Zagotuj bulion i wrzuć upieczone pomidory. Dodaj obrany, upieczony czosnek. Dodaj przyprawy – słodką, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na płycie grzewczej przez ok. 5 minut.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8828/conversions/0ZyRsRnIwmVXwR-thumb.webp)
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładkim krem. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Komentarze