Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

140 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kremowa zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku. Warzywa nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.

Składniki

1 l - bulionu warzywnego
6-8 szt. - pomidorów
4 ząbki - czosnku
1/4 szklanki - oliwy z oliwek
2 łyżeczki - ziół prowansalskich suszonych
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1/4 łyżeczki - ostrej papryczki
1/4 łyżeczki - imbiru
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła np. tymianek, rozmaryn

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż przekrojone na pół pomidory. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami suszonymi oraz świeżymi. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na co najmniej 2 godziny.

Zagotuj bulion i wrzuć upieczone pomidory. Dodaj obrany, upieczony czosnek. Dodaj przyprawy – słodką, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na płycie grzewczej przez ok. 5 minut.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładkim krem. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Rozgrzewająca i.... po prostu pyszna!
Marta
Bardzo dobry smak, zdecydowanie różni się od tradycyjnej pomidorowej.
Pafwvcio
Bardzo dobre, w końcu coś nowego :)