Zupa krem z gruszki i pietruszki łagodna
5 porcje
60 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do wody. Gotujemy przez ok. 15 minut. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rozmaryn siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Gruszki, czosnek i rozmaryn podsmażamy na maśle. Dodajemy łyżkę miodu i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Czekamy aż rozmaryn i czosnek uwolnią swój aromat. Zawartość patelni dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zabielamy mlekiem. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem można doprawić jeszcze sokiem z 1/2 cytryny (o ile to konieczne). Orzechy włoskie drobno siekamy. Zupę przed podaniem posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze