Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa krem z gruszki i pietruszki łagodna

Zupa krem z pietruszki i gruszki
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jabłko? Gruszka? a może pietruszka? U mnie i gruszka i pietruszka. Przepyszna, aromatyczna zupa o niespotykanym smaku.

Składniki

5 szt. pietruszka
3 szt. gruszka
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. rozmaryn gałązka
1 łyżka miód
1 szt. cytryna
0,5 szklanka mleko
1 łyżka masło
sól do smaku
pieprz do smaku
1 szt. natka pietruszki pęczek
50 g orzechy włoskie

Opis wykonania

Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do wody. Gotujemy przez ok. 15 minut. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rozmaryn siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Gruszki, czosnek i rozmaryn podsmażamy na maśle. Dodajemy łyżkę miodu i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Czekamy aż rozmaryn i czosnek uwolnią swój aromat. Zawartość patelni dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zabielamy mlekiem. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem można doprawić jeszcze sokiem z 1/2 cytryny (o ile to konieczne). Orzechy włoskie drobno siekamy. Zupę przed podaniem posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych