Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z selerem naciowym

Opis wykonania

Seler naciowy to jedno z niewielu warzyw, które charakteryzuje się ujemnym indeksem glikemicznym, co sprawia, że jest sprzymierzeńcem wszystkich osób walczących o szczupłą sylwetkę. Nie wszyscy jednak lubią jego charakterystyczny, nieco ostrawy smak. Naszą propozycją jest w tym przypadku zupa krem z selera naciowego. Niskokaloryczna, o niebanalnym smaku, nie tylko na długo po spożyciu zapewnia uczucia sytości, ale jednocześnie oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Czy może być coś lepszego?

  1. Korzeń pietruszki obierz, seler naciowy pozbaw długich włókien i pokrój je na średniej grubości plastry. Cukinię i cebulę obierz i pokój w dużą kostkę. W szerokim garnku rozgrzej olej, podsmaż pietruszkę i cebulę przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię, seler naciowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy i podsmażaj lekko mieszając przez kolejne kilka minut. Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.

    Wskazówka: Jeżeli zależy Ci na czasie, pokrój warzywa drobniej niż zwykle, skróci to czas gotowania!

  2. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i zmiksuj całość blenderem, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę do talerzy.

    Sprawdź również: Blendery Bosch

  3. Kremowa zupa z selera naciowego to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i pożywną kolację. Możesz ją podać z grzankami lub uprażonymi na patelni ziarnami dyni i słonecznika. Opcjonalnie posyp ją wspomnianą mieszanką przypraw (suszony pomidor, rukola, sezam).

    Smacznego!

    Zobacz także inne przepisy na kremowe zupy: Zupy krem

Bosch do kuchni