Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Seler naciowy to jedno z niewielu warzyw, które charakteryzuje się ujemnym indeksem glikemicznym, co sprawia, że jest sprzymierzeńcem wszystkich osób walczących o szczupłą sylwetkę. Nie wszyscy jednak lubią jego charakterystyczny, nieco ostrawy smak. Naszą propozycją jest w tym przypadku zupa krem z selera naciowego. Niskokaloryczna, o niebanalnym smaku, nie tylko na długo po spożyciu zapewnia uczucia sytości, ale jednocześnie oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Czy może być coś lepszego?

Składniki

4 szt. łodygi selera naciowego
2 szt. średnie korzenie pietruszki
1 szt. duża biała cebula
ok. 200 g cukinia
3 łyżka zielona pietruszka
1 łyżka olej rzepakowy
2 łyżka sos sojowy jasny
2 ząbki czosnek
2 szt. liść laurowy
5 ziaren ziele angielskie
600 ml woda
1/2 łyżeczka pieprz czarny
do smaku sól
opcjonalnie mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem (3 łyżeczki)

Opis wykonania

Korzeń pietruszki obierz, seler naciowy pozbaw długich włókien i pokrój je na średniej grubości plastry. Cukinię i cebulę obierz i pokój w dużą kostkę. W szerokim garnku rozgrzej olej, podsmaż pietruszkę i cebulę przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię, seler naciowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy i podsmażaj lekko mieszając przez kolejne kilka minut. Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.

Wskazówka: Jeżeli zależy Ci na czasie, pokrój warzywa drobniej niż zwykle, skróci to czas gotowania!

Gdy warzywa będą miękkie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i zmiksuj całość blenderem, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę do talerzy.

Sprawdź również: Blendery Bosch

Kremowa zupa z selera naciowego to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i pożywną kolację. Możesz ją podać z grzankami lub uprażonymi na patelni ziarnami dyni i słonecznika. Opcjonalnie posyp ją wspomnianą mieszanką przypraw (suszony pomidor, rukola, sezam).

Smacznego!

Zobacz także inne przepisy na kremowe zupy: Zupy krem

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych