Zupa krem z selerem naciowym
3 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Zupa krem z selerem naciowym
Zupa krem z selerem naciowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Korzeń pietruszki obierz, seler naciowy pozbaw długich włókien i pokrój je na średniej grubości plastry. Cukinię i cebulę obierz i pokój w dużą kostkę. W szerokim garnku rozgrzej olej, podsmaż pietruszkę i cebulę przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię, seler naciowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy i podsmażaj lekko mieszając przez kolejne kilka minut. Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.
Wskazówka: Jeżeli zależy Ci na czasie, pokrój warzywa drobniej niż zwykle, skróci to czas gotowania!
Gdy warzywa będą miękkie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i zmiksuj całość blenderem, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę do talerzy.
Sprawdź również: Blendery Bosch
Kremowa zupa z selera naciowego to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i pożywną kolację. Możesz ją podać z grzankami lub uprażonymi na patelni ziarnami dyni i słonecznika. Opcjonalnie posyp ją wspomnianą mieszanką przypraw (suszony pomidor, rukola, sezam).
Smacznego!
Zobacz także inne przepisy na kremowe zupy: Zupy krem
Komentarze