Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym, czosnkiem, kolendrą i imbirem.

Składniki

opakowanie młodych marchewek mrożonych
250 ml wody
200 ml mleka kokosowego
ząbek czosnku
2 łyżka posiekanej kolendry
gałązek kolendry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżka masła
sól do smaku i /lub łyżeczka sosu rybnego
opcjonalnie limonka przy podaniu

Opis wykonania

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy marchewkę, łyżkę masła, trochę soli.
  2. Całość gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekany imbir, gałązki kolendry i posiekany czosnek.
  3. Gotujemy do momentu, aż marchewki będą miękkie.
  4. Dolewamy mleko kokosowe (opcjonalnie sos rybny) pozostawiamy całość na ok. 2 minuty.
  5. Garnek zdejmujemy z ognia, blenderem miksujemy całość na jednolitą masę, sprawdzamy smak i jeśli zupa jest mało słona doprawiamy ją.
  6. Zupę rozlewamy do misek, dekorujemy posiekaną kolendrą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Imbir, kolendra i mleko kokosowe super podkręcają smak dosyć nudnej zupy marchewkowej. Super połączenie! Polecam
MiszelPiszel
Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowy smak!