Zupa marchewkowa o orientalnej nucie
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym, czosnkiem, kolendrą i imbirem.
Składniki
opakowanie młodych marchewek mrożonych
250 ml wody
200 ml mleka kokosowego
ząbek czosnku
2 łyżka posiekanej kolendry
gałązek kolendry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżka masła
sól do smaku i /lub łyżeczka sosu rybnego
opcjonalnie limonka przy podaniu
Zupa marchewkowa o orientalnej nucie
Zupa marchewkowa o orientalnej nucie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy marchewkę, łyżkę masła, trochę soli.
- Całość gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekany imbir, gałązki kolendry i posiekany czosnek.
- Gotujemy do momentu, aż marchewki będą miękkie.
- Dolewamy mleko kokosowe (opcjonalnie sos rybny) pozostawiamy całość na ok. 2 minuty.
- Garnek zdejmujemy z ognia, blenderem miksujemy całość na jednolitą masę, sprawdzamy smak i jeśli zupa jest mało słona doprawiamy ją.
- Zupę rozlewamy do misek, dekorujemy posiekaną kolendrą.
Komentarze