Zupa pomidorowa z dynią
4 porcje
45 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Kremowa zupa o delikatnym i słodkim smaku.
Składniki
6-8 szt. - pomidorów rzymskich
0,25 szt. - dyni hokkaido
1 l - wody
1 szt. - cebuli
1 szt. - marchewki
1 łodyga - selera naciowego
3 łyżki - oliwy
1 łyżka - kozieradki
1 łyżka - oregano
1 łyżka - bazylii
1 łyżka - bazylii
- sól, pieprz do smaku
Zupa pomidorowa z dynią
Zupa pomidorowa z dynią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Cebulę i selera podsmażaj na oliwie aż cebula będzie szklista.
Pomidora i marchew dodaj do podsmażonych warzyw. Podsmażaj chwilę i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10-15 minut na małym ogniu lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej ½ szklanki wody. Następnie dodaj przyprawy i zioła. Gotuj jeszcze kilka minut. Zupę podawaj z grzankami, kroplami oliwy lub pestkami dyni.
Komentarze