Warzywa dokładnie umyj, obierz i drobno pokrój. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Cebulę i selera podsmażaj na oliwie aż cebula będzie szklista.
Pomidora i marchew dodaj do podsmażonych warzyw. Podsmażaj chwilę i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10-15 minut na małym ogniu lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej ½ szklanki wody. Następnie dodaj przyprawy i zioła. Gotuj jeszcze kilka minut.
Zupę podawaj z grzankami, kroplami oliwy lub pestkami dyni.
TIP
Do zupy najlepiej pasować będzie ryż lub kasza jaglana.
Dodatkiem do zupy może być również świeża rukola lub kolendra.
TIP TECHNICZNY
Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią skorzystaj ze niskich poziomów mocy: 1-3.