Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa pomidorowa przez moje dzieci jest chętnie zjadana. Nie mają jednego ulubionego jej wariantu, a dobre zupy to takie, które smakują dzieciom.

Składniki

6 szt. pomidor
2 szt. czerwona papryka
2 szt. czosnek - ząbek
1,5 l wywar warzywny
1 łyżka olej
100 g ser feta
100 g grzanki

Opis wykonania

Przygotowanie zupy zaczynamy od opieczenia papryki. Nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i na arkuszu folii aluminiowej układamy pociętą na 4 części paprykę. Pieczemy przez około 15-20 minut ( do czasu aż skórka będzie czarna ) . Następnie wyjmujemy ostrożnie papryki razem z folią, skrapiamy wodą i zawijamy szczelnie folię – robimy mały paprykowy pakunek. Po 10-15 minutach otwieramy paczuszkę i delikatnie obieramy papryki ze skóry. Po przygotowaniu papryki przystępujemy już do gotowania zupy. Sparzone pomidory obieramy ze skóry – kroimy następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy pomidory zmiękną przekładamy je do garnka z wywarem warzywnym i dodajemy upieczoną paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki krem – jeśli będzie on gęsty dodajcie wywaru lub wody. Gotową zupę podajemy z pokruszonym serem feta i grzankami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
nieco inne wykonanie naszego klasyku gatunku czyli zupy pomidorowej. Ciekawe
Toporkiewicz
Pyszna na chłodne wieczory
bsylvia
Bardzo dobra zupa pomidorowa, dodatek fety super. Polecam!
Aleksandra J
Pyszna zupa krem ☺️