Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie zupy zaczynamy od opieczenia papryki. Nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i na arkuszu folii aluminiowej układamy pociętą na 4 części paprykę. Pieczemy przez około 15-20 minut ( do czasu aż skórka będzie czarna ) . Następnie wyjmujemy ostrożnie papryki razem z folią, skrapiamy wodą i zawijamy szczelnie folię – robimy mały paprykowy pakunek. Po 10-15 minutach otwieramy paczuszkę i delikatnie obieramy papryki ze skóry. Po przygotowaniu papryki przystępujemy już do gotowania zupy. Sparzone pomidory obieramy ze skóry – kroimy następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze pomidory. Pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy pomidory zmiękną przekładamy je do garnka z wywarem warzywnym i dodajemy upieczoną paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki krem – jeśli będzie on gęsty dodajcie wywaru lub wody. Gotową zupę podajemy z pokruszonym serem feta i grzankami.
Komentarze