Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Aromatyczna zupa porowa z kawałkiem chrupiącej bagietki. Brzmi dobrze? Dosłownie kilka składników i trochę czasu – to prosty przepis na zupę porową, do której często będziecie wracać.

Składniki

3 szt. duże pory, części białe
3 łyżka masła klarowanego
80 ml śmietanki słodkiej 30%
1 ząbek czosnku
1–1,5 l wody
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
do smaku sól
do smaku biały pieprz
grzanki:
kawałek bagietki, pokrojonej w grubą kostkę
1 łyżka masła klarowanego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
301.3 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Węglowodany
21.3 g
Błonnik
4.5 g
Białko
2.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Umytego i osuszonego pora pokrój w krążki. W garnku rozgrzej masło klarowane wrzuć posiekany czosnek, po chwili dodaj krążki pora, dodaj pieprz i sól. Smaż całość do lekkiego zarumieniania. Odłóż łyżkę usmażonych porów do dekoracji.

Usmażonego pora przełóż do garnka, zalej wodą do pokrycia całości, gotuj na płycie grzewczej ok. 20 minut do zmięknięcia. Na patelni z masłem klarowanym zarumień kostki z bagietki, odstaw.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Przelej zupę do misek, dodaj grzanki oraz odłożone usmażone pory.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Czyli jednak da się zrobić smaczny posiłek w którym por będzie grał główne skrzypce. Polecam.
Edi
Ciekawy sposób przyrządzenia pora