Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Aromatyczna zupa porowa z kawałkiem chrupiącej bagietki. Brzmi dobrze? Dosłownie kilka składników i trochę czasu – to prosty przepis na zupę porową, do której często będziecie wracać.

Składniki

3 szt. duże pory, części białe
3 łyżka masła klarowanego
80 ml śmietanki słodkiej 30%
1 ząbek czosnku
1–1,5 l wody
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
do smaku sól
do smaku biały pieprz
grzanki:
kawałek bagietki, pokrojonej w grubą kostkę
1 łyżka masła klarowanego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
301.3 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Węglowodany
21.3 g
Błonnik
4.5 g
Białko
2.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Umytego i osuszonego pora pokrój w krążki. W garnku rozgrzej masło klarowane wrzuć posiekany czosnek, po chwili dodaj krążki pora, dodaj pieprz i sól. Smaż całość do lekkiego zarumieniania. Odłóż łyżkę usmażonych porów do dekoracji.

Krok 2

Usmażonego pora przełóż do garnka, zalej wodą do pokrycia całości, gotuj na płycie grzewczej ok. 20 minut do zmięknięcia. Na patelni z masłem klarowanym zarumień kostki z bagietki, odstaw.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Przelej zupę do misek, dodaj grzanki oraz odłożone usmażone pory.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Czyli jednak da się zrobić smaczny posiłek w którym por będzie grał główne skrzypce. Polecam.
Edi
Ciekawy sposób przyrządzenia pora