Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przyznam orginalna zupa. Polskie zupy nie zawsze muszą być tradycyjne, mogą być wykonane z polskich produktów, na przykład ze śliwek. Spróbujcie :)

Składniki

3kg. śliwek ( bluefre,węgierka zwykła,stanley )
4l. lekkiego bulionu drobiowego
100ml. śmietany 18%
150g. masła
cynamon,imbir,cukier do smaku
2 bułki pszenne

Opis wykonania

Śliwki myjemy,pestkujemy (kilka zostawiamy dla dekoracji) resztę zalewamy bulionem,dodajemy masło,gotujemy na średnim ogniu ok.20min. aż śliwki zmiękną.W między czasie bułki kroimy w kostkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C rumienimy na złoty kolor,posypujemy delikatnie cynamonem.Zupę miksujemy blenderem na gładko,wlewamy śmietanę,doprawiamy do smaku,chwilę gotujemy na małym ogniu.Zupę rozlewamy na talerze,dekorujemy śliwkami,podajemy z grzankami.SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Zaskoczył mnie ten bulion. Lubię zupy owocowe, ale nigdy nie gotowałam na bulionie. Lubię eksperymentować w kuchni, więc na pewno kiedyś ugotuję.