Zupa śliwkowa
4 porcje
Średnie
Przyznam orginalna zupa. Polskie zupy nie zawsze muszą być tradycyjne, mogą być wykonane z polskich produktów, na przykład ze śliwek. Spróbujcie :)
Składniki
3kg. śliwek ( bluefre,węgierka zwykła,stanley )
4l. lekkiego bulionu drobiowego
100ml. śmietany 18%
150g. masła
cynamon,imbir,cukier do smaku
2 bułki pszenne
Zupa śliwkowa
Zupa śliwkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śliwki myjemy,pestkujemy (kilka zostawiamy dla dekoracji) resztę zalewamy bulionem,dodajemy masło,gotujemy na średnim ogniu ok.20min. aż śliwki zmiękną.W między czasie bułki kroimy w kostkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C rumienimy na złoty kolor,posypujemy delikatnie cynamonem.Zupę miksujemy blenderem na gładko,wlewamy śmietanę,doprawiamy do smaku,chwilę gotujemy na małym ogniu.Zupę rozlewamy na talerze,dekorujemy śliwkami,podajemy z grzankami.SMACZNEGO.
Komentarze