Zupa warmińska z klopsikami z mięsa mielonego
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Zupa warmińska z klopsikami z mięsa mielonego
Zupa warmińska z klopsikami z mięsa mielonego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To syta zupa z mięsem mielonym, którą przygotujesz w kilkanaście minut! Z porcji włoszczyzny ugotuj wywar. Możesz wykorzystać tutaj suszone warzywa bez dodatku soli - jedno opakowanie wystarczy ugotować w dwóch litrach wody. To naprawdę szybka zupa jarzynowa, którą następnie należy wzbogacić dobrymi, mięsnymi klopsikami.
Mięso zmiel w nakładce maszynki do mielenia Bosch. Bułkę namocz w mleku. Mięso, jajko i namoczoną wcześniej bułkę włóż do misy i wyrób. Całość masy doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Przeczytaj: Jak szybko zmielić mięso?
Uformuj z masy małe klopsiki. Do przygotowanego wcześniej wywaru z włoszczyzny wrzuć uformowane z mięsa klopsiki i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i zapraw nim zupę. Dodaj czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Podanie:
Warmińską zupę z pulpetami podajemy na ciepło. Sprawdź przepisy na inne polskie zupy!
Komentarze