Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa warmińska z klopsikami z mięsa mielonego

Zupa warmińska z klopsikami z mięsa mielonego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjna, szybka i prosta w przygotowaniu warmińska jarzynowa zupa z mięsem mielonym to idealny pomysł na rodzinny obiad. Polskie zupy mają wyjątkowy smak i tradycyjny charakter.

Składniki

500 g mięso mielone wieprzowe
1 szt. jajko
1 szt. bułka (czerstwa)
300 g włoszczyzna
1 szklanka mleko
2 szt. cytryna
6 szt. czosnek
1 szklanka śmietana kwaśna 18%
1 łyżka mąka pszenna
1 szczypta sól
1 szczypta majeranek
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

To syta zupa z mięsem mielonym, którą przygotujesz w kilkanaście minut! Z porcji włoszczyzny ugotuj wywar. Możesz wykorzystać tutaj suszone warzywa bez dodatku soli - jedno opakowanie wystarczy ugotować w dwóch litrach wody. To naprawdę szybka zupa jarzynowa, którą następnie należy wzbogacić dobrymi, mięsnymi klopsikami.

Mięso zmiel w nakładce maszynki do mielenia Bosch. Bułkę namocz w mleku. Mięso, jajko i namoczoną wcześniej bułkę włóż do misy i wyrób. Całość masy doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Przeczytaj: Jak szybko zmielić mięso?

Uformuj z masy małe klopsiki. Do przygotowanego wcześniej wywaru z włoszczyzny wrzuć uformowane z mięsa klopsiki i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.

Mąkę wymieszaj ze śmietaną i zapraw nim zupę. Dodaj czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Podanie:

Warmińską zupę z pulpetami podajemy na ciepło. Sprawdź przepisy na inne polskie zupy!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych