Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kremowa zupa o lekko słodkim smaku.

Składniki

1 szt. dużej cukinii
1 szt. dużego pora
1 l wody
1 szt. dużego młodego ziemniaka
1 szt. cebuli
1 szt. pietruszki
1 łodyga selera naciowego
1/4 korzeń ¼ korzenia selera
2 łyżka soczewicy zielonej
3 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka 1 łyżka oregano
1 łyżka 1 łyżka bazylii
do smaku sól i pieprz

Opis wykonania

Por jest świetnym uzupełnieniem zupy. Nie dominuje nad cukinią, ale wydobywa jej smak.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaka, cebulę, pora, pietruszkę i selera umyj, obierz oraz drobno pokrój. Podsmażaj na oliwie, aż cebula będzie szklista.
  2. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Dodaj razem z wodą do podsmażonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej ½ szklanki wody. Następnie dodaj przyprawy, zioła oraz soczewicę. Gotuj jeszcze kilka minut.
  4. Zupę podawaj z grzankami, kroplami oliwy oraz listkami bazylii.

TIP

  • Soczewicę możesz zamienić na makaron lub ryż.
  • Aby zupa była bardziej kremowa dodaj niewielką ilość sera np. mozzarelli, pleśniowego lub cheddara.
  • Zupę możesz podać również z pestkami dyni lub slonecznikiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych