Zupa z cukinii i porów
4 porcje
45 min
Łatwe
Kremowa zupa o lekko słodkim smaku.
Składniki
1 szt. dużej cukinii
1 szt. dużego pora
1 l wody
1 szt. dużego młodego ziemniaka
1 szt. cebuli
1 szt. pietruszki
1 łodyga selera naciowego
1/4 korzeń ¼ korzenia selera
2 łyżka soczewicy zielonej
3 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka 1 łyżka oregano
1 łyżka 1 łyżka bazylii
do smaku sól i pieprz
Zupa z cukinii i porów
Zupa z cukinii i porów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Por jest świetnym uzupełnieniem zupy. Nie dominuje nad cukinią, ale wydobywa jej smak.
Opis przygotowania:
- Ziemniaka, cebulę, pora, pietruszkę i selera umyj, obierz oraz drobno pokrój. Podsmażaj na oliwie, aż cebula będzie szklista.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Dodaj razem z wodą do podsmażonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksuj na gładko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej ½ szklanki wody. Następnie dodaj przyprawy, zioła oraz soczewicę. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Zupę podawaj z grzankami, kroplami oliwy oraz listkami bazylii.
TIP
- Soczewicę możesz zamienić na makaron lub ryż.
- Aby zupa była bardziej kremowa dodaj niewielką ilość sera np. mozzarelli, pleśniowego lub cheddara.
- Zupę możesz podać również z pestkami dyni lub slonecznikiem.
Komentarze