Zupa z pasternaku według Mateusza Gesslera

6 porcji
60 min
Łatwe
4 (Liczba ocen: 2)
Zupy domowe są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zupa z pasternaku zrobi furorę w Twojej kuchni. Jej niecodzienny smak, który na długo pozostaje w pamięci, spowoduje, że często będzie gościć w menu.
Składniki
1 l - wywaru warzywnego
1 kg - pasternaku
3 łyżki - masła
2 ząbki - czosnku
4 szt. - żółtek
- sól i pieprz
- cząber
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
228.8 kcal
Tłuszcz
10.6 g
Węglowodany
26.7 g
Błonnik
5.9 g
Białko
7.9 g
Sól
1.1 g
Zupa z pasternaku według Mateusza Gesslera
Zupa z pasternaku według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pasternak obieramy, kroimy w kostkę Mumem i obtaczamy w mące kukurydzianej.
W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy pasternak z czosnkiem na rumiany kolor.
Dodajemy bulion warzywny.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.
W misce ucieramy żółtka z 1 łyżką masła, dodajemy powoli do zupy energicznie mieszając.
Przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Komentarze