Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupy domowe są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zupa z pasternaku zrobi furorę w Twojej kuchni. Jej niecodzienny smak, który na długo pozostaje w pamięci, spowoduje, że często będzie gościć w menu.

Składniki

1 l wywaru jarzynowego
1 kg pasternaku
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
4 żółtka
lubczyk
sól
pieprz
cząber

Opis wykonania

Pasternak obieramy, kroimy w kostkę Mumem i obtaczamy w mące kukurydzianej.

W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy pasternak z czosnkiem na rumiany kolor.

Dodajemy bulion warzywny.

Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.

W misce ucieramy żółtka z 1 łyżką masła, dodajemy powoli do zupy energicznie mieszając.

Przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam niebanalne propozycje na obiad! Zupa z pasternaku na pewno zaskoczy rodzinę oraz gości :)
Pafwvcio
dosyć długi czas przygotowania, ale trzeba będzie zrobić i się przekonać.

Powiązane przepisy