Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Opis wykonania

Prosta zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem, która zadowoli chyba każdego Polaka. Smaczniejsza na drugi dzień, jeśli zostanie ;) Polskie zupy to bogactwo smaków i armomatów, a przy tym syty posiłek.

Ziemniaki, kiełbaski, cebulę i boczek krojęw niedużą kostkę, czosnek drobno siekam. W dużym garnku wytapiam tłuszcz boczku i kiełbaski, jeśli jest go za mało dodaje olej. Smażę ziemniaki, aż się lekko zeszklą. Dodaję cebulę i czosnek oraz paprykę i majeranek. Wszystko dobrze mieszam, zdrapując resztki z dna garnka. Wlewam wodę lub bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotuję ok 15 min, aż ziemniaki będą ugotowane. Na małej patelni przygotowuję jasną zasmażkę z masła i mąki, zagęszczam nią zupę. Wlewam śmietankę, sprawdzam smak, ewentualnie dodaję sól i pieprz.