Zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem
4 porcje
Średnie
Prosta zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem, która zadowoli chyba każdego Polaka. Smaczniejsza na drugi dzień, jeśli zostanie ;) Polskie zupy to bogactwo smaków i armomatów, a przy tym syty posiłek.
Składniki
200 g Boczek wędzony
8 szt. Ziemniaki
3 szt. Kiełbaska śląska
2 szt. Ząbek czosnku
1 szt. Średnia cebula
1 łyżka Masło
1 łyżka Mąka
100 ml Śmietanka 30%
1,5 l Woda/bulion warzywny
2 łyżka Olej rzepakowy
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Pieprz
1 łyżka Suszony majeranek
1/2 łyżeczka Papryka wędzona ostra
Zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem
Zupa ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki, kiełbaski, cebulę i boczek krojęw niedużą kostkę, czosnek drobno siekam. W dużym garnku wytapiam tłuszcz boczku i kiełbaski, jeśli jest go za mało dodaje olej. Smażę ziemniaki, aż się lekko zeszklą. Dodaję cebulę i czosnek oraz paprykę i majeranek. Wszystko dobrze mieszam, zdrapując resztki z dna garnka. Wlewam wodę lub bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Gotuję ok 15 min, aż ziemniaki będą ugotowane. Na małej patelni przygotowuję jasną zasmażkę z masła i mąki, zagęszczam nią zupę. Wlewam śmietankę, sprawdzam smak, ewentualnie dodaję sól i pieprz.
Komentarze