Zupka rabarbarowa z lanymi kluseczkami
8 porcje
30 min
Łatwe
Zupka jest bardzo szybka do zrobienia i robię ją zawsze w sezonie rabarbarowym. Jak dla mnie jest to smak z dzieciństwa.
Składniki
3 l woda
5 szt. rabarbar łodygi
1/2 szklanka cukier
2 szt. lane kluseczki: jajka
3 łyżka mąka pszenna
Zupka rabarbarowa z lanymi kluseczkami
Zupka rabarbarowa z lanymi kluseczkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, jak woda zakipi to wrzucamy go do wody, wsypujemy cukier i to ma kipieć około 15 minut.
Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby robiły się małe kluseczki. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietaną według uznania. W razie potrzeby do zupy dodać cukru. Zupka najlepiej smakuje przestudzona.
Moja rada: Taka zimna zupka jest doskonała jako chłodnik.
Komentarze