Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ananas

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ten cylindryczny owoc z pióropuszem zielono-niebieskich liści ma mnóstwo zdrowotnych właściwości i uniwersalne zastosowanie w kuchni przez swój egzotyczny smak. Dowiedz się, co w sobie zawiera i poznaj najlepsze przepisy z ananasem!

Ananas – pochodzenie, właściwości i kulinarne zastosowanie

Ananasy to rośliny wieloletnie, pochodzące z Brazylii. Obecnie uprawia się je na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, a także w Afryce Południowej. Owoc ten jest źródłem bromelainy, która łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe. Bromelainę stosuje się przy napadzie dny moczanowej czy też w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Ananas zawiera mangan, żelazo i miedź, które pomagają w ochronie kości i tym samym zapobiegają osteoporozie. Co ciekawe, owoc wspomaga układ odpornościowy poprzez duże ilości witaminy C i naturalne działanie antyoksydacyjne. Trzeba zaznaczyć, że takie właściwości posiadają tylko świeże i dojrzałe ananasy (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają organizm, a owoce z puszki dostarczają jedynie mnóstwo kalorii). Ananasa można jeść na surowo, pokrojonego w kostkę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy lodów, ale także z mięsem lub rybami.