EGZOTYCZNA TARTA Z ŁOSOSIEM
6 porcje
45 min
Średnie
Niebanalna tarta z łososiem, mango, ananasem, papryką i płatkami kokosa. To inspirowane kuchnią azjatycką danie zaskoczy Was swoim doskonałym smakiem!
Składniki
250 g Mąka pszenna
150 g Masło (zimne)
5 szt. Jajko
1 łyżeczka Sól
250 g Filet z łososia
1 łyżka Mieszanka przypraw tandoori
1 szt. Papryka ramiro
1/2 szt. Mango
150 g Ananas
120 g Ser camemebert
1/3 szklanka Płatki kokosa
250 ml Śmietana 30%
1 garść Kolendra
1 szczypta Pieprz kolorowy (świeżo mielony)
1 szczypta Sól himalajska
2 łyżka Olej roślinny
EGZOTYCZNA TARTA Z ŁOSOSIEM
EGZOTYCZNA TARTA Z ŁOSOSIEM
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Filet z łososia myjemy w zimnej wodzie, suszymy ręcznikiem papierowy, a następnie kroimy w kostkę (około 2 cm). Tak przygotowaną rybkę łączymy z mieszanką przypraw tandoori oraz olejem i odstawiamy na około 30 minut.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli ciasta, którą wkładamy do lodówki na około 30 minut.
3. Ananasa i mango kroimy na mniejsze kawałki.
4. Paprykę ramiro kroimy w plasterki.
5. Ser camembert dzielimy na mniejsze cząstki.
6. Formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Całość okrywamy papierem do pieczenia, obciążamy specjalnymi kulkami albo fasolą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).
7. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, łączymy ze śmietaną oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
8. Na podpieczony spód wykładamy naprzemiennie zamarynowanego łososia, kawałki ananasa, mango, cząstki sera camembert oraz plastry papryki. Całość zalewamy masą jajeczną, posypujemy płatkami kokosowymi i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta będzie gotowa kiedy masa jajeczna zetnie się, wierzch nabierze złotego koloru, a w kuchni będzie się unosił wspaniały zapach pysznego dania.
9. Upieczoną tartę posypujemy świeżą kolendrą.
Komentarze