Ananas
Ten cylindryczny owoc z pióropuszem zielono-niebieskich liści ma mnóstwo zdrowotnych właściwości i uniwersalne zastosowanie w kuchni przez swój egzotyczny smak. Dowiedz się, co w sobie zawiera i poznaj najlepsze przepisy z ananasem!
Ananas – pochodzenie, właściwości i kulinarne zastosowanie
Ananasy to rośliny wieloletnie, pochodzące z Brazylii. Obecnie uprawia się je na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, a także w Afryce Południowej. Owoc ten jest źródłem bromelainy, która łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe. Bromelainę stosuje się przy napadzie dny moczanowej czy też w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Ananas zawiera mangan, żelazo i miedź, które pomagają w ochronie kości i tym samym zapobiegają osteoporozie. Co ciekawe, owoc wspomaga układ odpornościowy poprzez duże ilości witaminy C i naturalne działanie antyoksydacyjne. Trzeba zaznaczyć, że takie właściwości posiadają tylko świeże i dojrzałe ananasy (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają organizm, a owoce z puszki dostarczają jedynie mnóstwo kalorii). Ananasa można jeść na surowo, pokrojonego w kostkę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy lodów, ale także z mięsem lub rybami.