Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z soczewicy po tajsku

Opis wykonania

Kuchnia tajska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Zawdzięcza to przede wszystkim aromatycznym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu potrawom, które w dodatku obfitują w warzywa, będące źródłem witamin i minerałów. Wielbicielom kuchni tajskiej i azjatyckiej z pewnością przypadnie do gustu pyszna i wyjątkowo szybka w przygotowaniu sałatka z soczewicy czerwonej.

  1. Wstępna obróbka: 

    Cebulę, imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej cebulę, imbir, czosnek i chilli, do zeszklenia i uwolnienia aromatów. Dodaj wodę, sos rybny, bulion warzywny oraz pastę curry, całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Soczewicę opłucz i dodaj na patelnię. Całość przełożyć do osobnego, nieperforowanego pojemnika.

    Sprawdź również inne dania z soczewicy: Soczewica

  2. Pora na gotowanie na parze. Jeżeli posiadasz piekarnik parowy umieść pojemnik w jego wnętrzu i ustaw następujące parametry:    

    1. Funkcja: gotowanie na parze 
    2. Temperatura: 100 stopni Celsjusza
    3. Czas: 12-14 minut

    Sprawdź: Piekarniki parowe Bosch

    Jeżeli nie posiadasz piekarnika parowego, umieść pojemnik z soczewicą i resztą składników w parowarze lub przystawce do gotowania na parze w dużym garnku i również gotuj przez około 12-14 minut.

    Gotowanie soczewicy na parze sprawia, że jest ona sypka i zachowuje chrupkość.

  3. Wykończenie sałatki:

    Obierz ananasa, usuń twardy środek i pokrój w drobną kostkę. Jeżeli nie masz dostępu do świeżego ananasa, możesz użyć plastrów ananasa z puszki. Paprykę i szczypiorek umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Ugotowaną na parze soczewicę wymieszaj z pomidorami, dodaj ananas, paprykę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą wg uznania.

  4. Sałatka z soczewicą może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzi się na kolację czy jako lunch, zwłaszcza że stanowi doskonałe źródło białka i żelaza. Przyozdobiona dodatkową ilością ananasa i szczypiorku pięknie będzie prezentować się również na stole w trakcie przyjęcia.

    Smacznego!

    Czytaj także: Kuchnia tajska

Bosch do kuchni