Sałatka z soczewicy po tajsku
4 porcje
Średnie
Składniki
Sałatka z soczewicy po tajsku
Sałatka z soczewicy po tajsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wstępna obróbka:
Cebulę, imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej cebulę, imbir, czosnek i chilli, do zeszklenia i uwolnienia aromatów. Dodaj wodę, sos rybny, bulion warzywny oraz pastę curry, całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Soczewicę opłucz i dodaj na patelnię. Całość przełożyć do osobnego, nieperforowanego pojemnika.
Sprawdź również inne dania z soczewicy: Soczewica
Pora na gotowanie na parze. Jeżeli posiadasz piekarnik parowy umieść pojemnik w jego wnętrzu i ustaw następujące parametry:
- Funkcja: gotowanie na parze
- Temperatura: 100 stopni Celsjusza
- Czas: 12-14 minut
Sprawdź: Piekarniki parowe Bosch
Jeżeli nie posiadasz piekarnika parowego, umieść pojemnik z soczewicą i resztą składników w parowarze lub przystawce do gotowania na parze w dużym garnku i również gotuj przez około 12-14 minut.
Gotowanie soczewicy na parze sprawia, że jest ona sypka i zachowuje chrupkość.
Wykończenie sałatki:
Obierz ananasa, usuń twardy środek i pokrój w drobną kostkę. Jeżeli nie masz dostępu do świeżego ananasa, możesz użyć plastrów ananasa z puszki. Paprykę i szczypiorek umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Ugotowaną na parze soczewicę wymieszaj z pomidorami, dodaj ananas, paprykę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą wg uznania.
Sałatka z soczewicą może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzi się na kolację czy jako lunch, zwłaszcza że stanowi doskonałe źródło białka i żelaza. Przyozdobiona dodatkową ilością ananasa i szczypiorku pięknie będzie prezentować się również na stole w trakcie przyjęcia.
Smacznego!
Czytaj także: Kuchnia tajska
Komentarze