Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuchnia tajska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Zawdzięcza to przede wszystkim aromatycznym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu potrawom, które w dodatku obfitują w warzywa, będące źródłem witamin i minerałów. Wielbicielom kuchni tajskiej i azjatyckiej z pewnością przypadnie do gustu pyszna i wyjątkowo szybka w przygotowaniu sałatka z soczewicy czerwonej.

Składniki

200 g czerwona soczewica
1 szt. żółta papryka
250 g ananas
5 łyżka pomidory krojone z puszki
1 pęczek szczypiorek
1 szt. cebula czerwona
1 ząbek czosnek
ok. 2 cm kawałek imbir świeży
1 szt. czerwone chilli (małe)
1 łyżka pasta curry czerwona
1 łyżka sos rybny
1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego (jeśli kostka - połowa)
250 ml woda
do smaku sól

Opis wykonania

Wstępna obróbka: 

Cebulę, imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej cebulę, imbir, czosnek i chilli, do zeszklenia i uwolnienia aromatów. Dodaj wodę, sos rybny, bulion warzywny oraz pastę curry, całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Soczewicę opłucz i dodaj na patelnię. Całość przełożyć do osobnego, nieperforowanego pojemnika.

Sprawdź również inne dania z soczewicy: Soczewica

Pora na gotowanie na parze. Jeżeli posiadasz piekarnik parowy umieść pojemnik w jego wnętrzu i ustaw następujące parametry:    

  1. Funkcja: gotowanie na parze 
  2. Temperatura: 100 stopni Celsjusza
  3. Czas: 12-14 minut

Sprawdź: Piekarniki parowe Bosch

Jeżeli nie posiadasz piekarnika parowego, umieść pojemnik z soczewicą i resztą składników w parowarze lub przystawce do gotowania na parze w dużym garnku i również gotuj przez około 12-14 minut.

Gotowanie soczewicy na parze sprawia, że jest ona sypka i zachowuje chrupkość.

Wykończenie sałatki:

Obierz ananasa, usuń twardy środek i pokrój w drobną kostkę. Jeżeli nie masz dostępu do świeżego ananasa, możesz użyć plastrów ananasa z puszki. Paprykę i szczypiorek umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Ugotowaną na parze soczewicę wymieszaj z pomidorami, dodaj ananas, paprykę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą wg uznania.

Sałatka z soczewicą może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzi się na kolację czy jako lunch, zwłaszcza że stanowi doskonałe źródło białka i żelaza. Przyozdobiona dodatkową ilością ananasa i szczypiorku pięknie będzie prezentować się również na stole w trakcie przyjęcia.

Smacznego!

Czytaj także: Kuchnia tajska

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych