Brukselkowo-serowa zupa z chrupiącym boczkiem
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Delikatnie kremowa zupa z maślanymi grzankami i chrupiącym boczkiem. Zmienia oblicze brukselki na zawsze.
Składniki
2 szczypta pieprz
2 szklanka sól
15 dkg wędzony boczek
3 łyżka masło
1 szt. ząbek czosnku
2-3 szt. serek topiony Złoty ementaler
1/2 szt. cebula
40 dkg brukselka
800 ml bulion warzywny
1 szt. bułka pszenna
Brukselkowo-serowa zupa z chrupiącym boczkiem
Brukselkowo-serowa zupa z chrupiącym boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę kroimy w kostkę i złocimy na 1 łyżce masła. Do bulionu dodajemy cebulę i serki topione, wszystko miksujemy na gładki krem. Umytą brukselkę w razie potrzeby kroimy na pół (większe kuleczki), podsmażamy z posiekanym czosnkiem na kolejnej łyżce masła i dodajemy do zupy. Gotujemy na lekkim ogniu do miękkości. W międzyczasie bułkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoto. Na tej samej patelni smażymy boczek pokrojony w cienkie plastry, aż się zrumieni. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy w miseczkach z grzankami i chipsami z boczku.
Komentarze