Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Brukselkowo-serowa zupa z chrupiącym boczkiem

Brukselkowo-serowa zupa z chrupiącym boczkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatnie kremowa zupa z maślanymi grzankami i chrupiącym boczkiem. Zmienia oblicze brukselki na zawsze.

Składniki

2 szczypta pieprz
2 szklanka sól
15 dkg wędzony boczek
3 łyżka masło
1 szt. ząbek czosnku
2-3 szt. serek topiony Złoty ementaler
1/2 szt. cebula
40 dkg brukselka
800 ml bulion warzywny
1 szt. bułka pszenna

Opis wykonania

Cebulę kroimy w kostkę i złocimy na 1 łyżce masła. Do bulionu dodajemy cebulę i serki topione, wszystko miksujemy na gładki krem. Umytą brukselkę w razie potrzeby kroimy na pół (większe kuleczki), podsmażamy z posiekanym czosnkiem na kolejnej łyżce masła i dodajemy do zupy. Gotujemy na lekkim ogniu do miękkości. W międzyczasie bułkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoto. Na tej samej patelni smażymy boczek pokrojony w cienkie plastry, aż się zrumieni. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy w miseczkach z grzankami i chipsami z boczku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Rozpusta 😁przepyszna 😉