Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Budyń

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Domowy budyń – przepis idealny!

Jak zrobić domowy budyń? To wydaje się trudniejszym rozwiązaniem, niż kupienie gotowego produktu w proszku. Ale bez obaw, wcale nie jest to takie skomplikowane! Potrzebujesz do tego jedynie mleka, żółtka (opcjonalnie) i skrobi. Klasyczny domowy budyń waniliowy to przepis, który powinna znać każda gospodyni – dlatego Akademia Smaku przychodzi z pomocą – znajdziesz go tutaj. Zacznij swoją przygodę z domowym budyniem właśnie tym przepisem, a potem będziesz w stanie przygotować bardzo różnorodne wariacje.

Jak zrobić domowy budyń z owocami?

Domowy budyń ma nieskomplikowany przepis. Mleko mieszamy z mąką lub skrobią oraz z dodatkiem cukru. Do nich dodajemy żółtko jaja, a następnie mieszaninę podgrzewamy z gorącym mlekiem do momentu, aż budyń zgęstnieje. Podczas mieszania możesz dodać dowolne owoce albo możesz je dorzucić do gotowego już, podanego w miseczce budyniu. Pamiętaj, że nie tylko świeże owoce świetnie dopełnią delikatny smak budyniu, ale też wszelkie musy owocowe, soki, syropy, a nawet dżemy i inne przetwory można z powodzeniem w tej sytuacji wykorzystać. Nasze ulubione przepisy na domowy budyń to zwłaszcza budyń czekoladowo-jaglany, owocowy budyń gryczany, a także budyń jako dodatek do domowych drożdżówek. Pycha!