Budyń
Domowy budyń – przepis idealny!
Jak zrobić domowy budyń? To wydaje się trudniejszym rozwiązaniem, niż kupienie gotowego produktu w proszku. Ale bez obaw, wcale nie jest to takie skomplikowane! Potrzebujesz do tego jedynie mleka, żółtka (opcjonalnie) i skrobi. Klasyczny domowy budyń waniliowy to przepis, który powinna znać każda gospodyni – dlatego Akademia Smaku przychodzi z pomocą – znajdziesz go tutaj. Zacznij swoją przygodę z domowym budyniem właśnie tym przepisem, a potem będziesz w stanie przygotować bardzo różnorodne wariacje.
Jak zrobić domowy budyń z owocami?
Domowy budyń ma nieskomplikowany przepis. Mleko mieszamy z mąką lub skrobią oraz z dodatkiem cukru. Do nich dodajemy żółtko jaja, a następnie mieszaninę podgrzewamy z gorącym mlekiem do momentu, aż budyń zgęstnieje. Podczas mieszania możesz dodać dowolne owoce albo możesz je dorzucić do gotowego już, podanego w miseczce budyniu. Pamiętaj, że nie tylko świeże owoce świetnie dopełnią delikatny smak budyniu, ale też wszelkie musy owocowe, soki, syropy, a nawet dżemy i inne przetwory można z powodzeniem w tej sytuacji wykorzystać. Nasze ulubione przepisy na domowy budyń to zwłaszcza budyń czekoladowo-jaglany, owocowy budyń gryczany, a także budyń jako dodatek do domowych drożdżówek. Pycha!