Daktyle
Daktyle to owoce palm daktylowych, których historia uprawy sięga jeszcze czasów prehistorycznych. Od wieków wykorzystywano je do produkcji wina, a do dziś w krajach arabskich wytwarza się z nich miód. Daktyle, zarówno świeże jak i suszone, bogate są w błonnik, potas, a także przeciwutleniacze, które działają podobnie do aspiryny. Zawierają cukry proste, więc nawet niewielka przekąska z daktylami potrafi zaspokoić głód. Owoce daktyli są również niezastąpionym składnikiem zdrowych przepisów na słodkości.
Co zrobić z daktyli
Oczywiście można przegryzać daktyle, kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego, ale można także wykorzystać jeden z wielu przepisów na dania z daktylami z Akademii Smaku. Wypróbuj pomysły na ciasta, w których cukier zastąpią daktyle. Przepisy wymyślone i sprawdzone przez kulinarnych fascynatów to między innymi:
-
sernik na zimno
-
sernik kokosowy
-
ciasto kokosowo-daktylowe
-
słodkie pierogi z daktylami i malinami
Daktyle – przepisy na słodycze bez pieczenia
Przygotuj dzięki naszym przepisom z daktylami zdrowe batony do szkoły, przekąskę po treningu albo na spacer. Co ważne, to proste przepisy, a przygotowane przekąski z łatwością zapakujesz do torebki czy plecaka. To także zdrowa i smaczna alternatywa dla słodkich batonów czy czekoladek. W ramach takiej przekąski warto przygotować:
-
kulki mocy
-
batony w czekoladzie
-
wegańskie pralinki
Takie przysmaki doskonale sprawdzą się także na imprezach, a także dla dzieci, jako słodki i zdrowy deser. Wypróbuj, a nie pożałujesz!