Gęś
Gęsina to mięso drobiowe, tradycyjnie podawane w Polsce na św. Marcina, czyli 11 listopada. Mimo długiej historii i powszechności hodowli gęsi, nie jest u nas zbyt popularnym gatunkiem drobiu....
Czytaj więcej
Gęsina to mięso drobiowe, tradycyjnie podawane w Polsce na św. Marcina, czyli 11 listopada. Mimo długiej historii i powszechności hodowli gęsi, nie jest u nas zbyt popularnym gatunkiem drobiu. Mięso z gęsi jest też bardzo kaloryczne – to aż 339 kcal w 100 g, czyli o ponad połowę więcej niż kurczak. Warto jednak zwrócić uwagę na zawarte w tym mięsie składniki odżywcze oraz zdrowe tłuszcze.
W gęsi znajdziemy witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk.
Jak przyrządzić gęś?
Mięso z gęsi można przyrządzić na wiele sposobów – smażyć dusić czy gotować. Najlepiej jednak smakuje pieczone mięso z gęsi i tak właśnie warto je podawać, szczególnie jeśli nie przyrządzamy tego rodzaju mięsa zbyt często. Jak piec gęś? Można upiec ją w całości, np. w rękawie. Gęś bardzo dobrze komponuje się z owocami – jabłkami lub pomarańczami. Optymalna temperatura do pieczenia gęsiny to 160° C.
Na pytanie, ile piec gęś, odpowiedź jest prosta: na każdy kilogram mięsa przeznaczamy 45 minut w piekarniku. Wtedy będziemy mieć pewność, że mięso nie będzie ani zbyt twarde, ani za suche.