Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gęś

Gęś

Gęsina to mięso drobiowe, tradycyjnie podawane w Polsce na św. Marcina, czyli 11 listopada. Mimo długiej historii i powszechności hodowli gęsi, nie jest u nas zbyt popularnym gatunkiem drobiu....

Czytaj więcej
Gęś
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Gęsina to mięso drobiowe, tradycyjnie podawane w Polsce na św. Marcina, czyli 11 listopada. Mimo długiej historii i powszechności hodowli gęsi, nie jest u nas zbyt popularnym gatunkiem drobiu. Mięso z gęsi jest też bardzo kaloryczne – to aż 339 kcal w 100 g, czyli o ponad połowę więcej niż kurczak. Warto jednak zwrócić uwagę na zawarte w tym mięsie składniki odżywcze oraz zdrowe tłuszcze.

W gęsi znajdziemy witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk.

Jak przyrządzić gęś?

Mięso z gęsi można przyrządzić na wiele sposobów – smażyć dusić czy gotować. Najlepiej jednak smakuje pieczone mięso z gęsi i tak właśnie warto je podawać, szczególnie jeśli nie przyrządzamy tego rodzaju mięsa zbyt często. Jak piec gęś? Można upiec ją w całości, np. w rękawie. Gęś bardzo dobrze komponuje się z owocami – jabłkami lub pomarańczami. Optymalna temperatura do pieczenia gęsiny to 160° C.
Na pytanie, ile piec gęś, odpowiedź jest prosta: na każdy kilogram mięsa przeznaczamy 45 minut w piekarniku. Wtedy będziemy mieć pewność, że mięso nie będzie ani zbyt twarde, ani za suche.