Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka i gorzkiej czekolady z pomarańczami

Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka i gorzkiej czekolady z pomarańczami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wędzona pierś z gęsi z buraczanym sorbetem i czekoladą z pomarańczami,

Składniki

100 g wędzonej piersi z gęsi
1/2 szalotki
30 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 g mrożonego szpinaku
2 gałązki tymianku
2 buraki
30 g czekolady gorzkiej z pomarańczami
1 gwiazdka anyżu
Sól
Pieprz
Cukier

Opis wykonania

Pierś z gęsi pokrój w cienkie plastry, obierz szalotkę i podsmaż przekrojoną stroną na rozgrzanej patelni, a następnie upiecz w piekarniku.

Wyciśnij sok z buraka w sokowirówce, zagotuj go z gwiazdką anyżu i wystudź.

Przelej do sorbetiery i włóż do lodówki.

Do zmrożonego sorbetu dodaj startą czekoladę.

Szalotkę podsmaż na maśle, dodaj odciśnięty szpinak, dopraw do smaku.

Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku.

Wystudź i podsmaż na patelni, aż stanie się chrupka.

Na środku talerza ułóż szpinak, a na nim plastry gęsi. Na plastrach połóż sorbet i posyp całość chrupiącą kaszą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych