Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Gęsi smalec

Gęsi smalec
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Gęsi smalec można bez problemu kupić ale oczywiście można wyprodukować go samodzielnie poprzez wytopienie gęsiny. Taki domowy smalec doskonale komponuje się z cebulką, jabłkiem i majerankiem.

Składniki

1 l tłuszczu i kawałki skóry z gęsi
1 cebula
1 duże kwaśne jabłko
1-2 łyżki majeranku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli

Opis wykonania

1

Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę.

Skórki i sadło pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do rondla i dodaj 3 łyżki wody. Podgrzewaj na małej mocy palnika.

2

Smaż mieszając co jakiś czas aż cały tłuszcz się wytopi. Dodaj cebulę, jabłko i smaż, aż się zarumienią.

3

Zestaw rondel z płyty grzewczej, pozostaw  do przestudzenia. 

4

Dodaj przyprawy – majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj, przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych