Gęsi smalec
![Gęsi smalec](https://akademiasmaku.pl/storage/7741/conversions/gesi-smalec-4916-single.webp)
8 porcje
40 min
Łatwe
Gęsi smalec można bez problemu kupić ale oczywiście można wyprodukować go samodzielnie poprzez wytopienie gęsiny. Taki domowy smalec doskonale komponuje się z cebulką, jabłkiem i majerankiem.
Składniki
1 l tłuszczu i kawałki skóry z gęsi
1 cebula
1 duże kwaśne jabłko
1-2 łyżki majeranku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Gęsi smalec
Gęsi smalec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9640/conversions/kiSolgkx5cvv8o-thumb.webp)
Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę.
Skórki i sadło pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do rondla i dodaj 3 łyżki wody. Podgrzewaj na małej mocy palnika.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9641/conversions/ZAvAQ7d7bOjLcS-thumb.webp)
Smaż mieszając co jakiś czas aż cały tłuszcz się wytopi. Dodaj cebulę, jabłko i smaż, aż się zarumienią.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9642/conversions/Si9CumTR0KBlLJ-thumb.webp)
Zestaw rondel z płyty grzewczej, pozostaw do przestudzenia.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9643/conversions/wdg5fjPOZIPJwB-thumb.webp)
Dodaj przyprawy – majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj, przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
Komentarze