Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gęsi smalec

Opis wykonania

Gęsi smalec można bez problemu kupić ale oczywiście można wyprodukować go samodzielnie poprzez wytopienie gęsiny. Taki domowy smalec doskonale komponuje się z cebulką, jabłkiem i majerankiem.

Gęsi smalec - krok 1

Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę.

Skórki i sadło pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do rondla i dodaj 3 łyżki wody. Podgrzewaj na małym ogniu.

Gęsi smalec - krok 2

Smaż mieszając co jakiś czas aż cały tłuszcz się wytopi. Dodaj cebulę, jabłko i smaż, aż się zarumienią.

Gęsi smalec - krok 3

Zestaw rondel z ognia, pozostaw  do przestudzenia. 

Gęsi smalec - krok 4

Dodaj przyprawy - majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj, przelej do słoika i przechowuj w lodówce.