Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty

Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty

Czas przygotowania: 45 min


Czas gotowania: 90 min


Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

135 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.4 (Liczba ocen: 10)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty to danie, które przenosi nas wprost do babcinej kuchni. Ten tradycyjny polski przysmak łączy w sobie kwaskowaty smak kiszonej kapusty z aromatem wędzonych żeberek i przypraw, tworząc idealne połączenie na chłodne dni. Zupa kapuśniak to nie tylko pyszny posiłek, lecz również skarbnica wartości odżywczych i dobroczynnych bakterii probiotycznych z kiszonej kapusty. Odkryj z nami przepis na kapuśniak jak u babci, który rozgrzeje ciało i duszę!

Składniki

250 g - żeberek wieprzowych
50 g - wędzonego boczku
2 szklanki - kiszonej kapusty
3 szt. - ziemniaków
1 szt. - marchewki
0,25 szt. - selera
1 szt. - cebuli
- natka pieruszki
1 liści - laurowe
2–3 szt. - ziela angielskiego
1 łyżeczka - kminku
1 łyżka - majeranku (suszonego)
- sól i pieprz
1 łyżka - oleju
1 łyżka - mąki
1 szt. - liścia laurowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
378 kcal
Tłuszcz
22.9 g
Węglowodany
22.8 g
Błonnik
17.4 g
Białko
6 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Żeberka w wodzie z przyprawami

Przedstawiamy przepis na pyszny i sycący kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości, a żeberka i boczek wyrazistego smaku.

Krok 1: Przygotowanie wywaru

Podstawą dobrego kapuśniaku na żeberkach jest aromatyczny wywar. Żeberka podziel na mniejsze części, co ułatwi uwalnianie smaku. Zalej je 1 litrem wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 30–40 minut. Regularne zbieraj szumowiny. Jeśli przygotowujesz kapuśniak na wędzonych żeberkach, czas gotowania możesz skrócić do 30 minut, gdyż wędzone mięso szybciej oddaje aromat.

Dodawanie pokrojonych warzyw do bulionu

Krok 2: Dodanie warzyw

Podczas gdy wywar się gotuje, przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, dodaj do wywaru razem z przyprawami. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Ziemniaki dodaj dopiero na 10 minut przed końcem tego czasu, aby się nie rozgotowały.

Porada

Pamiętaj o ziołach - majeranek wspomoże procesy trawienne.



Bosh Logo
Bosh
Odciskanie kapusty kiszonej

Krok 3: Przygotowanie kiszonej kapusty

Ważnym krokiem podczas przyrządzenia zupy z kwaśnej kapusty jest odpowiednie przygotowanie kapusty. Przepłucz ją na sitku, aby nieco zmniejszyć kwasowość (możesz pominąć ten krok, jeśli lubisz intensywny smak). Dokładnie odciśnij kapustę z nadmiaru wody i poszatkuj na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj przez następne 20 minut.

Zobacz też: Jak ugotować młodą kapustę?

Krok 4: Doprawienie zupy 

Z gotowego wywaru wyciągnij selera, pietruszkę, natkę oraz cebulę – spełniły już swoją rolę, nadając zupie głębi smaku. Dopraw całość solą i pieprzem, pamiętając, że kiszona kapusta sama w sobie jest dość słona. Na tym etapie możesz również dodać więcej majeranku, który doskonale komponuje się z kapuśniakiem tradycyjnym.

Zobacz: Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty.

Boczek podsmażany na patelni

Krok 5: Przygotowanie boczku i zasmażki

Boczek pokrój w kostkę i zarumień na rozgrzanym oleju. Gdy będzie złocisty i apetycznie pachnący, dodaj go do zupy.

Na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę, łącząc mąkę z niewielką ilością gotującego się wywaru. Zasmażka nada odpowiednią konsystencję kapuśniakowi. Po dodaniu jej i ziemniaków gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, aby mąka się rozgotowała i nie czuć było jej surowego smaku.

Sprawdź również: Płyty indukcyjne i ceramiczne od Bosch.

Gotowy kapuśniak z kiszonej kapusty w garnku

Podanie

Kapuśniak z kiszonej kapusty podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki i łyżką kwaśnej śmietany, która znakomicie łagodzi kwaskowaty smak kapusty. Całość zyskuje na walorach smakowych, gdy podasz ją z chrupiącym, wiejskim chlebem posmarowanym masłem lub ze świeżo upieczonymi ziołowymi grzankami.

Dla miłośników wyrazistszych smaków doskonałym dodatkiem będzie ostry chrzan lub sos chrzanowy. Natomiast dla tych, którzy preferują łagodniejsze doznania, kapuśniak można wzbogacić o większą ilość śmietany lub jogurtu naturalnego.

Wskazówki i ciekawostki

Oto istotne wskazówki dotyczące przygotowania tradycyjnego kapuśniaku:

  1. Jak zrobić kapuśniak idealny? Sekret tkwi w długim i powolnym gotowaniu. Kapuśniak domowy wymaga cierpliwości, co wynagradza niepowtarzalnym smakiem.
  2. Najprostszy kapuśniak możesz przygotować, pomijając zasmażkę i wykorzystując tylko podstawowe składniki: kapustę kiszoną, ziemniaki i żeberka.
  3. Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą i ziemniakami to popularna wariacja – wystarczy dodać około 200 g podsmażonej kiełbasy pod koniec gotowania.
  4. Jeśli lubisz wyrazistszy smak, przygotuj kapuśniaczek z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów suszonych, które nadadzą zupie głębszy, leśny aromat.
  5. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji niektóre gospodynie przygotowują zupę kapuścianą z kiszonej kapusty z dodatkiem śmietany.
  6. Przepisy często zawierają dodatkowe przyprawy jak kumin czy kminek, które wspierają trawienie i zmniejszają wzdęcia, które może powodować kapusta.
  7. Aby uzyskać idealną kwasowość zupy z kapusty kiszonej, możesz dodać odrobinę soku z kiszonej kapusty pod koniec gotowania.
  8. W niektórych regionach Polski do kapuśniaku z kapusty kiszonej dodaje się również suszone śliwki, które przełamują kwaskowaty smak słodyczą.
  9. Przepis na kapuśniak możesz wzbogacić o czosnek, który doda zupie zdrowotnych właściwości i wyrazistego smaku.
  10. Jak zrobić kapuśniak, aby był jeszcze bardziej sycący? Możesz podać go jako samodzielne danie obiadowe z większą ilością ziemniaków lub mięsa.
  11. Zupa kapuśniak najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki zdążą się przeniknąć.

Kapuśniak z kiszonej kapusty w brązowej misce podany z bułką

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kapuśniak tradycyjny czy eksperymentujesz z nowymi dodatkami, ta zupa zawsze będzie kojarzyć się z domowym ciepłem i miłością, jaką wkłada się w przygotowywanie potraw dla naszych bliskich.

Zobacz także przepisy na inne nasze zupy:

Często zadawane pytania

Co dodać do kapuśniaku, żeby był smaczny?

Aby kapuśniak był naprawdę aromatyczny i smaczny, warto dodać wędzone mięso (np. żeberka, boczek, kiełbasę), liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz kminek, który dobrze komponuje się z kiszoną kapustą i wspomaga trawienie. Dobrze sprawdzą się też warzywa korzeniowe, majeranek oraz odrobina pieprzu.

Czy do kapuśniaku daje się koncentrat pomidorowy?

Można, ale nie jest to składnik obowiązkowy. Dodanie koncentratu pomidorowego nada zupie lekko kwaśny i pełniejszy smak – to popularna praktyka w niektórych regionach Polski.

Czy do kapuśniaku z kiszonej kapusty dodaje się śmietanę?

Śmietana nie jest tradycyjnym składnikiem kapuśniaku, ale niektórzy dodają łyżkę śmietany już na talerzu – dla złagodzenia kwaśnego smaku kapusty. Warto wtedy użyć śmietany 18% i dobrze ją zahartować, by się nie zważyła.

Czy ziemniaki ugotują się w kapuśniaku?

Tak, ziemniaki ugotują się w kapuśniaku, ale ważne jest, by nie gotować ich bezpośrednio w kwaśnej kapuście, ponieważ kwas spowalnia proces gotowania. Najlepiej dodać ziemniaki po wcześniejszym podgotowaniu lub gotować razem z bulionem – zanim wrzucisz kapustę.

Czy do kapuśniaku z kiszonej kapusty robi się zasmażkę?

Zasmażka nie jest konieczna, ale bywa dodawana w niektórych wersjach kapuśniaku, szczególnie tych bardziej treściwych. Można ją przygotować z masła i mąki, aby lekko zagęścić zupę i nadać jej głębszy smak.

Na jakim mięsie gotować kapuśniak?

Najlepszy kapuśniak wychodzi na wywarze z wędzonych żeberek, boczku lub golonki. Możesz też użyć zwykłych kości wieprzowych, ewentualnie z dodatkiem mięsa z łopatki czy karkówki. Dodatek wędzonki nada zupie charakterystycznego aromatu.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.4, Liczba ocen: 10
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Samo zdrowie!
Pafwvcio
OJ TAK to są moje klimaty, UWIELBIAM!
MiszelPiszel
Wyśmienita zupa!
Monka
Wspaniałe danie Zupka jak u mojej Babci
Justyna
Bardzo smaczny, taki tradycyjny, dokładnie taki jak robi moja babcia. W sam raz na jesień, mega sycący i rozgrzewający.
Ewusia1222
Pyszny rozgrzewający kapuśniak
Iwona Majewska
u nas z kiełbaską
Lobelia
Kilka lat nie jadłam, jest wspaniały! Wchodzi na stałe do jadłospisu jesienno-zimowego
fiziowaaa
Pychotka, super wyszedł!
Ancyna
Kapuśniak pycha
fiziowaaa
Kapuśniak to było flagowe danie mojej babci, cieszę się, że mogłam je tak wiernie odtworzyć :D
majka
Zupa przepyszna, wszystkie proporcje idealnie dobrane. Wczesniej nigdy nie robiłam na żeberkach i boczku - chyba tego brakowało w mojej wcześniejszej zupie.
Xena
Zupa bardzo dobra, a dodatek mąki pomaga ją zagęścić.
lulek
Pyszna zupka. Taki smak kapuśniaku pamiętam z dawnych lat, jak robiła go moja babcia.
Samosia
Pyszne a na dodatek bardzo zdrowe! Uwielbiam kapuśniak.