Kapuśniak
4 porcje
240 min
Średnie
Składniki
Kapuśniak
Kapuśniak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki wywaru zalej 4 litrami wody i gotuj około 3 godziny na małym ogniu. Gotowy wywar odcedź.
W garnku, najlepiej szerokim rondlu, przesmaż na smalcu posiekaną słodką kapustę a gdy się przyrumieni dodaj pomidory i je odparuj. Zalej całość bulionem i dorzuć posiekaną kiszoną kapustę, suszone grzyby, trawę cytrynową oraz sok. Gotuj około 30min. Po wyłączeniu dodaj roztarty w ręku majeranek.
Ziemniaki ugotuj wraz z koprem w małej ilości wody. Gdy warzywa będą miękkie odlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Blenderem przerób na gładkie puree. Na środku głębokiego talerza nałóż puree i zalej kapuśniakiem.
W sezonie jesiennym kapuśniak podawaj z przesmażonymi plastrami borowików.
TIP:
- Aby zapobiec skiśnięciu zupy to po ugotowaniu gorącą zupę odstaw na łyżkę aby garnek stał pod kątem.
- Jeśli Twoja zupa zaczyna mieć lekko kwaskowy smak zagotuj ją ze stalową łyżką. Proces kiśnięcia zostanie zatrzymany
- Wywar warzywny gotuj maksymalnie 1h, później nabiera delikatnej goryczki
- Aby bulion był bardziej wyrazisty to
- warzywa przesmaż w suchym garnku aż lekko się przypalą,
- mięso lub kości wcześniej upiecz w piecu,
- bulion gotuj od zimnej wody.
- W przypadku gotowania wywarów rybnych bardzo ważne jest aby na początku ugotować wywar warzywny po czym dorzucić rybę i już nie mieszając trzymać na małym ogniu około 25min i 20min po wyłączeniu
Komentarze