Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na pyszny kapuśniak na wywarze z kaczki.

Składniki

Wywar:
2 szt. Kacze skrzydełko
1 szt. Szyjka kacza lub gęsia
1 szt. Włoszczyzna
5 szt. Ziele angielskie
4 szt. Liść laurowy
kilka szt. Świeży majeranek
3 ząbki szt. Czosnek
2 szt. Cebula
500 g Kiszona kapusta
1 szklanka Kwas z kapusty
pół główki szt. Kapusta świeża
3 łyżka Majeranek suszony
1 łyżka Smalec gęsi
5-8 szt. Grzyby suszone (najlepiej borowiki)
3 szklanka Pomidory krojone
3 szt. Trawa cytrynowa
300 g Ziemniaki
Koper włoski
1/4 szklanka Mleko
1 łyżka Masło

Opis wykonania

Wszystkie składniki wywaru zalej 4 litrami wody i gotuj około 3 godziny na małym ogniu. Gotowy wywar odcedź.

W garnku, najlepiej szerokim rondlu, przesmaż na smalcu posiekaną słodką kapustę a gdy się przyrumieni dodaj pomidory i je odparuj. Zalej całość bulionem i dorzuć posiekaną kiszoną kapustę, suszone grzyby, trawę cytrynową oraz sok. Gotuj około 30min. Po wyłączeniu dodaj roztarty w ręku majeranek.

Ziemniaki ugotuj wraz z koprem w małej ilości wody. Gdy warzywa będą miękkie odlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Blenderem przerób na gładkie puree. Na środku głębokiego talerza nałóż puree i zalej kapuśniakiem.

W sezonie jesiennym kapuśniak podawaj z przesmażonymi plastrami borowików.

TIP:

  1. Aby zapobiec skiśnięciu zupy to po ugotowaniu gorącą zupę  odstaw na łyżkę aby garnek stał pod kątem.

  2. Jeśli Twoja zupa zaczyna mieć lekko kwaskowy smak zagotuj ją ze stalową łyżką. Proces kiśnięcia zostanie zatrzymany

  3. Wywar warzywny gotuj maksymalnie 1h, później nabiera delikatnej goryczki

  4. Aby bulion był bardziej wyrazisty to
    • warzywa przesmaż w suchym garnku aż lekko się przypalą,

    • mięso lub kości wcześniej upiecz w piecu,

    • bulion gotuj od zimnej wody.
  5. W przypadku gotowania wywarów rybnych bardzo ważne jest aby na początku ugotować wywar warzywny po czym dorzucić rybę i już nie mieszając trzymać na małym ogniu około 25min i 20min po wyłączeniu
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych