


Przepis na pyszny kapuśniak na wywarze z kaczki.
Wszystkie składniki wywaru zalej 4 litrami wody i gotuj około 3 godziny na małym ogniu. Gotowy wywar odcedź.
W garnku, najlepiej szerokim rondlu, przesmaż na smalcu posiekaną słodką kapustę a gdy się przyrumieni dodaj pomidory i je odparuj. Zalej całość bulionem i dorzuć posiekaną kiszoną kapustę, suszone grzyby, trawę cytrynową oraz sok. Gotuj około 30min. Po wyłączeniu dodaj roztarty w ręku majeranek.
Ziemniaki ugotuj wraz z koprem w małej ilości wody. Gdy warzywa będą miękkie odlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Blenderem przerób na gładkie puree. Na środku głębokiego talerza nałóż puree i zalej kapuśniakiem.
W sezonie jesiennym kapuśniak podawaj z przesmażonymi plastrami borowików.