Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kapuśniak

Opis wykonania

Przepis na pyszny kapuśniak na wywarze z kaczki.

Wszystkie składniki wywaru zalej 4 litrami wody i gotuj około 3 godziny na małym ogniu. Gotowy wywar odcedź.



W garnku, najlepiej szerokim rondlu, przesmaż na smalcu posiekaną słodką kapustę a gdy się przyrumieni dodaj pomidory i je odparuj. Zalej całość bulionem i dorzuć posiekaną kiszoną kapustę, suszone grzyby, trawę cytrynową oraz sok. Gotuj około 30min. Po wyłączeniu dodaj roztarty w ręku majeranek.



Ziemniaki ugotuj wraz z koprem w małej ilości wody. Gdy warzywa będą miękkie odlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Blenderem przerób na gładkie puree. Na środku głębokiego talerza nałóż puree i zalej kapuśniakiem.



W sezonie jesiennym kapuśniak podawaj z przesmażonymi plastrami borowików.



TIP:



  1. Aby zapobiec skiśnięciu zupy to po ugotowaniu gorącą zupę  odstaw na łyżkę aby garnek stał pod kątem.


  2. Jeśli Twoja zupa zaczyna mieć lekko kwaskowy smak zagotuj ją ze stalową łyżką. Proces kiśnięcia zostanie zatrzymany


  3. Wywar warzywny gotuj maksymalnie 1h, później nabiera delikatnej goryczki


  4. Aby bulion był bardziej wyrazisty to
    • warzywa przesmaż w suchym garnku aż lekko się przypalą,


    • mięso lub kości wcześniej upiecz w piecu,


    • bulion gotuj od zimnej wody.


  5. W przypadku gotowania wywarów rybnych bardzo ważne jest aby na początku ugotować wywar warzywny po czym dorzucić rybę i już nie mieszając trzymać na małym ogniu około 25min i 20min po wyłączeniu