Zupa z gęsi z gołąbkiem z kaszą
4 porcje
Średnie
Moja wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą.
Składniki
1 szt. skrzydła, szyja, podroby z gęsi, kręgosłup
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. seler
1 szt. natka pietruszki pęczek
1 szt. lubczyk pęczek
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka sól
1/2 łyżeczka pieprz
1 szt. cebula
1 szt. mała główka kapusty włoskiej
100 g kasza gryczana
1 szt. ząbek czosnku
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Zupa z gęsi z gołąbkiem z kaszą
Zupa z gęsi z gołąbkiem z kaszą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso z gęsi razem z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem zalać wodą i ugotować wywar na wolnym ogniu przez 2h. Przecedzić go. Doprawić wg smaku jakbyśmy doprawiali rosół.
Ugotować na sypko kasze. Kapustę włoską lekko obgotować w gorącej wodzie przez kilka minut ok 5-7. Odstawić do ostudzenia. Następnie delikatnie zdjąć liście i ułożyć na talerzu. Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Mięso z gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia, wymieszać z kaszą. Dodać do mięsa i kaszy cebulę z czosnkiem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty, formując małego pulpeta. Na środku talerza ułożyć pulpeta w kapuście, wlać zupę. Udekorować świeżą pietruszką.
Komentarze