Gęsie cycki na pyrze w towarzystwie polskiego buraka
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Pierś z gęsi w glazurze z ziemniakami i burakami. 
                
                Składniki
piersi z gęsi 
                                                            pomarańczy
                                                            laski cynamonu 
                                                            sól 
                                                            czerwone wytrawne wino 
                                                            czosnek 
                                                            300 g gęsiego tłuszczu 
                                                            jabłka
                                                            goździków
                                                            czosnek
                                                            masło
                                                            gałązki rozmarynu 
                                                            duże buraki 
                                                            ocet balsamiczny 
                                                            korzeń imbiru 
                                                            żurawina (konfitura)
                                                            kurkuma
                                                            ocet ryżowy 
                                                            masło
                                                            cukier puder 
                                                            ziemniaki
                                                            cebula
                                                            jajek 
                                                            2 x 500 ml śmietany (30%) 
                                                            gałka muszkatołowa
                                                    Gęsie cycki na pyrze w towarzystwie polskiego buraka
Gęsie cycki na pyrze w towarzystwie polskiego buraka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Z wina, czosnku, pomarańczy, cynamonu, soli, czosnku, goździków i imbiru oraz 100 g jabłek zrób marynatę do gęsi. Pierś marynuj ok. 1,5 doby.  Po tym czasie wyciągnij pierś i usmaż (aż do zrumienienia).  Dodaj gęsi tłuszcz, pomarańcze, cynamon, czosnek, goździki, jabłka z marynaty i piecz w temp. 70°C ok. 1 godz. Buraki ugotuj i pokrój na cienkie plastry. Z octu, żurawiny, bulionu i imbiru przygotuj glazurę. Przed podaniem odgrzewaj plastry w glazurze i układaj na talerzu.  Następnie wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj ocet ryżowy, zredukuj, dodaj kurkumę, a na koniec przed podaniem dodajemy masło. Jabłko pokrój na cienkie plastry, posyp z obu stron cukrem, solą i skrop cytryną. Susz w piekarniku w temp. 70°C ok. 4-5 godz. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plastry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę i czosnek, przestudź i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj śmietankę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj z ziemniakami. Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 30 minut. Z zapiekanki powykrawaj koła o średnicy 2 cm.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze