Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gęsie cycki na pyrze w towarzystwie polskiego buraka

Gęsie cycki na pyrze w towarzystwie polskiego buraka
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś z gęsi w glazurze z ziemniakami i burakami.

Składniki

piersi z gęsi
pomarańczy
laski cynamonu
sól
czerwone wytrawne wino
czosnek
300 g gęsiego tłuszczu
jabłka
goździków
czosnek
masło
gałązki rozmarynu
duże buraki
ocet balsamiczny
korzeń imbiru
żurawina (konfitura)
kurkuma
ocet ryżowy
masło
cukier puder
ziemniaki
cebula
jajek
2 x 500 ml śmietany (30%)
gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Z wina, czosnku, pomarańczy, cynamonu, soli, czosnku, goździków i imbiru oraz 100 g jabłek zrób marynatę do gęsi. Pierś marynuj ok. 1,5 doby. Po tym czasie wyciągnij pierś i usmaż (aż do zrumienienia). Dodaj gęsi tłuszcz, pomarańcze, cynamon, czosnek, goździki, jabłka z marynaty i piecz w temp. 70°C ok. 1 godz. Buraki ugotuj i pokrój na cienkie plastry. Z octu, żurawiny, bulionu i imbiru przygotuj glazurę. Przed podaniem odgrzewaj plastry w glazurze i układaj na talerzu. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj ocet ryżowy, zredukuj, dodaj kurkumę, a na koniec przed podaniem dodajemy masło. Jabłko pokrój na cienkie plastry, posyp z obu stron cukrem, solą i skrop cytryną. Susz w piekarniku w temp. 70°C ok. 4-5 godz. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plastry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę i czosnek, przestudź i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj śmietankę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj z ziemniakami. Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 30 minut. Z zapiekanki powykrawaj koła o średnicy 2 cm.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych