


Zupa: z wywaru z małży na białym winie, doprawiona cytryną, imbirem, kolendrą z dodatkiem ziemniaków, cukinii i czerwonej słodkiej papryki.
Żywe małże, oczyszczone, wrzucam na roztopione w garnku masło, zalewam białym winem, zagotowuję. Potrząsając kilkukrotnie podgotowuję, aż wszystkie małże otworzą się i wino odparuje.. Odlewam wywar, wyjmuję małże ze skorup, do wywaru dolewam trochę wody i dodaję odrobinę wody oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję, kiedy ziemniaki zaczną trochę mięknąć, dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i doprawiam wywar imbirem i kolendrą. Zagotowuję wywar i dodaję makaron ryżowy i czerwoną paprykę, Duszę całość na małym ogniu. Kiedy makaron dojdzie, doprawiam zupę sokiem z cytryny, jeśli jest zbyt intensywny, dodaję odrobinę wody. Do gotowego dania dodaję po kilka małży na porcję zupy.