Zupa z wywaru z małży
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Zupa z wywaru z małży
Zupa z wywaru z małży
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żywe małże, oczyszczone, wrzucam na roztopione w garnku masło i zalewam białym winem, zagotowuję. Potrząsając kilkukrotnie, podgotowuję, aż wszystkie małże otworzą się i wino odparuje. Odlewam wywar, wyjmuję małże ze skorup, do wywaru dolewam trochę wody i dodaję odrobinę wody oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję.
Kiedy ziemniaki zaczną trochę mięknąć, dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i doprawiam wywar imbirem i kolendrą. Zagotowuję wywar i dodaję makaron ryżowy i czerwoną paprykę, Duszę całość na małym ogniu.
Gdy makaron dojdzie, doprawiam zupę sokiem z cytryny, jeśli jest zbyt intensywny, dodaję odrobinę wody. Do gotowego dania dodaję po kilka małży na porcję zupy.
Komentarze