Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa: z wywaru z małży na białym winie, doprawiona cytryną, imbirem, kolendrą z dodatkiem ziemniaków, cukinii i czerwonej słodkiej papryki.

Składniki

1 kg Świeże małże
100 g Makaron ryżowy
500 ml Białe wytrawne wino
50 g Masło
100 g Cukinia
100 g Ziemniaki
1 szt. Czerwona słodka papryka
3 łyżeczka Świeży imbir
3 łyżeczka Świeża kolendra
1/2 szt. Cytryna
1 l Woda

Opis wykonania

Żywe małże, oczyszczone, wrzucam na roztopione w garnku masło i zalewam białym winem, zagotowuję. Potrząsając kilkukrotnie, podgotowuję, aż wszystkie małże otworzą się i wino odparuje. Odlewam wywar, wyjmuję małże ze skorup, do wywaru dolewam trochę wody i dodaję odrobinę wody oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję.

Kiedy ziemniaki zaczną trochę mięknąć, dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i doprawiam wywar imbirem i kolendrą. Zagotowuję wywar i dodaję makaron ryżowy i czerwoną paprykę, Duszę całość na małym ogniu.

Gdy makaron dojdzie, doprawiam zupę sokiem z cytryny, jeśli jest zbyt intensywny, dodaję odrobinę wody. Do gotowego dania dodaję po kilka małży na porcję zupy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych