Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

7 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeśli lubisz owoce morza, przepis ten jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj pieczone małże, a ich smak na pewno Cię zaskoczy!

Składniki

500 g małże bez muszelek
2 szt. jajka
250 g mąka pszenna
110 g mąka kukurydziana
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka ostra papryka w proszku
1 szczypta sodka
300 ml olej
200 ml sos czosnkowy; jogurt naturalny
1 łyżka majonez
2 szt. czosnek, ząbki
2 szczypta sól
1 łyżeczka cukier

Opis wykonania

Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, sodą, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało. Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i cukrem, przekładamy do miseczki. Małże podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych