Pieczone małże w sosie czosnkowym
7 porcje
30 min
Łatwe
Jeśli lubisz owoce morza, przepis ten jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj pieczone małże, a ich smak na pewno Cię zaskoczy!
Składniki
500 g małże bez muszelek
2 szt. jajka
250 g mąka pszenna
110 g mąka kukurydziana
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka ostra papryka w proszku
1 szczypta sodka
300 ml olej
200 ml sos czosnkowy; jogurt naturalny
1 łyżka majonez
2 szt. czosnek, ząbki
2 szczypta sól
1 łyżeczka cukier
Pieczone małże w sosie czosnkowym
Pieczone małże w sosie czosnkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, sodą, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało. Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i cukrem, przekładamy do miseczki. Małże podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.
Komentarze