Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczone małże w sosie czosnkowym

Opis wykonania

Jeśli lubisz owoce morza, przepis ten jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj pieczone małże, a ich smak na pewno Cię zaskoczy!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, sodą, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało. Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i cukrem, przekładamy do miseczki. Małże podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.