Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Omułki w sosie z białego wina z duszoną marchwią, korzeniem pietruszki i selerem naciowym. To wspaniały sposób na owoce morza. Przepisy na omułki różnią się od siebie, ale jedno jest pewne - omułki w każdym wydaniu smakują wyśmienicie!

Składniki

1,5 kg omułek
100 g cebuli
ząbki czosnku
120 g marchwi
60 g korzenia pietruszki
100 g selera naciowego
sok i skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżka oliwy
200 ml wytrawnego białego wina
2 łyżka siekanych ziół (natka pietruszki, liść selera naciowego)
sól, pieprz

Opis wykonania

Omułki w muszlach wypłukać dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Należy wyszczotkować ewentualne pozostałości piasku czy wapienia. Bisior usunąć ręcznie. Otwarte muszle, które się nie zamykają, również gdy się w nie puka, należy wyrzucić, ponieważ mogą być popsute. Muszle przełożyć do sita, jeszcze raz dokładnie wypłukać i dobrze osączyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew, korzeń pietruszki i seler naciowy umyć, pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Cytrynę umyć, cienko obrać i wycisnąć sok. W garnku podgrzać oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone warzywa i dusić przez 4 do 5 minut ciągle mieszając. Dolać białe wino i sok z cytryny, posypać ziołami i wszystko przyprawić solą i pieprzem. Omułki włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Na omułki wyłożyć warzywa z winem oraz skórką z cytryny. Gotować jak podano poniżej. Po 6 minutach gotowania zamieszać muszle lub na krótko wyjąć pojemnik do gotowania i wstrząsnąć nim. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny: "Ryba", "Omułki" ok. 17 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Owoce morza to zawsze dobry pomysł 😉 mogę jeść bez przerwy.
Pafwvcio
Koneserom owoców morza ślinka cieknie na sam widok :P