Omułki w sosie z białego wina
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Omułki w sosie z białego wina
Omułki w sosie z białego wina
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Omułki w muszlach wypłukać dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Należy wyszczotkować ewentualne pozostałości piasku czy wapienia. Bisior usunąć ręcznie. Otwarte muszle, które się nie zamykają, również gdy się w nie puka, należy wyrzucić, ponieważ mogą być popsute. Muszle przełożyć do sita, jeszcze raz dokładnie wypłukać i dobrze osączyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew, korzeń pietruszki i seler naciowy umyć, pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Cytrynę umyć, cienko obrać i wycisnąć sok. W garnku podgrzać oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone warzywa i dusić przez 4 do 5 minut ciągle mieszając. Dolać białe wino i sok z cytryny, posypać ziołami i wszystko przyprawić solą i pieprzem. Omułki włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Na omułki wyłożyć warzywa z winem oraz skórką z cytryny. Gotować jak podano poniżej. Po 6 minutach gotowania zamieszać muszle lub na krótko wyjąć pojemnik do gotowania i wstrząsnąć nim. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny: "Ryba", "Omułki" ok. 17 minut.
Komentarze