Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spaghetti z małżami w czerwonym pesto

Spaghetti z małżami w czerwonym pesto
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis ten to - po klasyce gatunku, czyli małżach w białym winie z czosnkiem - moja druga ulubiona wersja makaronu z muszelkami. Owoce morza z makaronem tworzą naprawdę zgrany duet!

Składniki

1 kg małże
2 szt. pieczone papryki
6 szt. suszone pomidory
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. szalotka
2 łyżka oliwa
250 g spaghetti
1 garść świeża bazylia
2 łyżka starty parmezan

Opis wykonania

Małże przebrać – wyrzucić te, które nawet po opukaniu o blat się nie zamkną. Umyć i osuszyć. Zblendować pieczoną paprykę* z pomidorami, czosnkiem i cebulą. Wstawić makaron do gotowania w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oliwy, wrzucić czerwone pesto i chwilę podsmażyć aż uwolni aromat. Wrzucić małże i dusić ok 5 minut pod przykryciem, potrząsając patelnią żeby muszelki pokryły się równomiernie sosem. Makaron ugotowany al dente odcedzić i dodać do małży, wymieszać. Podawać posypane posiekaną bazylią i tartym parmezanem. * Paprykę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i obracając co jakiś czas upiec, aż skórka ze wszystkich stron będzie czarna. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Gdy papryka wystygnie delikatnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych