Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Spaghetti z małżami w czerwonym pesto

Opis wykonania

Przepis ten to - po klasyce gatunku, czyli małżach w białym winie z czosnkiem - moja druga ulubiona wersja makaronu z muszelkami. Owoce morza z makaronem tworzą naprawdę zgrany duet!

Małże przebrać – wyrzucić te, które nawet po opukaniu o blat się nie zamkną. Umyć i osuszyć. Zblendować pieczoną paprykę* z pomidorami, czosnkiem i cebulą. Wstawić makaron do gotowania w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oliwy, wrzucić czerwone pesto i chwilę podsmażyć aż uwolni aromat. Wrzucić małże i dusić ok 5 minut pod przykryciem, potrząsając patelnią żeby muszelki pokryły się równomiernie sosem. Makaron ugotowany al dente odcedzić i dodać do małży, wymieszać. Podawać posypane posiekaną bazylią i tartym parmezanem. * Paprykę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i obracając co jakiś czas upiec, aż skórka ze wszystkich stron będzie czarna. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Gdy papryka wystygnie delikatnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Bosch do kuchni