Zapiekane małże
4 porcje
40 min
Łatwe
Pyszne małże z dodatkiem sosu pomidorowego i fety.
Składniki
małże
oliwa
feta
olej
cebula
czosnek
pomidor
pieprz, sól, zioła, sos sojowy
Zapiekane małże
Zapiekane małże
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Małże płuczemy i czyścimy. Jeśli są otwarte uderzamy nimi o blat, jeśli się nie zamkną trzeba je wyrzucić (tak samo wyrzucamy uszkodzone). Wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i oliwą. Gotujemy około 15 minut. W garnku smażymy cebulę i czosnek na oleju. Pomidora parzymy, ściągamy skórkę i drobno kroimy. Do cebuli i czosnku wrzucamy kawałki pomidora. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Małże odcedzamy. Odrywamy jedną połówkę muszli i zostawiamy tą z małżem. Na małże nakładamy trochę sosu i kawałki fety. Wkładamy do piekarnika na 10minut, 200 stopni C.
Komentarze