Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne małże z dodatkiem sosu pomidorowego i fety.

Składniki

małże
oliwa
feta
olej
cebula
czosnek
pomidor
pieprz, sól, zioła, sos sojowy

Opis wykonania

Małże płuczemy i czyścimy. Jeśli są otwarte uderzamy nimi o blat, jeśli się nie zamkną trzeba je wyrzucić (tak samo wyrzucamy uszkodzone). Wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i oliwą. Gotujemy około 15 minut. W garnku smażymy cebulę i czosnek na oleju. Pomidora parzymy, ściągamy skórkę i drobno kroimy. Do cebuli i czosnku wrzucamy kawałki pomidora. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Małże odcedzamy. Odrywamy jedną połówkę muszli i zostawiamy tą z małżem. Na małże nakładamy trochę sosu i kawałki fety. Wkładamy do piekarnika na 10minut, 200 stopni C.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych