Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne małże z dodatkiem sosu pomidorowego i fety.

Składniki

małże
oliwa
feta
olej
cebula
czosnek
pomidor
pieprz, sól, zioła, sos sojowy

Opis wykonania

Małże płuczemy i czyścimy. Jeśli są otwarte uderzamy nimi o blat, jeśli się nie zamkną trzeba je wyrzucić (tak samo wyrzucamy uszkodzone). Wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i oliwą. Gotujemy około 15 minut. W garnku smażymy cebulę i czosnek na oleju. Pomidora parzymy, ściągamy skórkę i drobno kroimy. Do cebuli i czosnku wrzucamy kawałki pomidora. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Małże odcedzamy. Odrywamy jedną połówkę muszli i zostawiamy tą z małżem. Na małże nakładamy trochę sosu i kawałki fety. Wkładamy do piekarnika na 10minut, 200 stopni C.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych