Pstrąg
Pstrągi to słodkowodne ryby z gatunku łososiowatych, występujące na półkuli północnej, w zimnych jeziorach i strumieniach rzek. Ze względu na dostępność i walory smakowe, pstrągi są często konsumowane. Wystarczy odrobina ziół i przypraw, by smakowały wyśmienicie.
Jeśli nie przepadasz za rybami, ale wiesz, że są zdrowe, więc trzeba je jeść, pstrąg jest najlepszym wyborem. Delikatne mięso ryby doskonale smakuje pieczone, smażone i grillowane. Sprawdź, jak przyrządzić pstrąga, by jego mięso pozostało delikatne i soczyste. Grillowany pstrąg to zdrowa alternatywa dla karkówek i kiełbasek. Rybę owiniętą w folię aluminiową możesz grillować na tradycyjnym lub na elektrycznym grillu.
Pstrąg – przepisy na pyszną rybę
Przepis na pstrąga z migdałami z powodzeniem zastąpi tradycyjnego karpia na wigilijnej wieczerzy. Makaron z pstrągiem to pomysł na szybkie danie z niewielu składników, potrzebujesz jedynie makaron, pstrąga i śmietankę 30%. Pieczony pstrąg to klasyka, która zawsze znajdzie swoich amatorów, z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw to pomysł na dietetyczne i zdrowe danie. Szybkie i efektowne kanapeczki z ciemnego pieczywa, twarożku i plastrów wędzonego pstrąga łososiowego, zwieńczone gałązką koperku to sprawdzony patent na przekąskę na domówkę.
Pstrąg tęczowy, który wymaga czystej i dobrze dotlenionej wody, jest uważany za jedną z najzdrowszych ryb ze względu na wartości odżywcze i niskie zanieczyszczenie mięsa substancjami chemicznymi. Nawet pstrągi hodowlane muszą mieć zapewnione warunki zbliżone do naturalnych.