


Taki pstrąg króluje u nas co roku na Wigilii
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy ze skóry. Pstrąga dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy i ziele angielskie oraz kilka gałązek natki pietruszki. Rybę gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, po ugotowaniu bardzo ostrożnie wyjmujemy aby jej nie złamać. Cebulę kroimy w kostkę a pozostałe warzywa wyjmujemy z rosołu i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju około 10 minut, po czym wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy koncentratem pomidorowym.Na półmisek wykładamy liście sałaty układamy ostudzonego pstrąga, robimy trzy nacięcia w które wkładamy po plasterku cytryny. Wokół ryby układamy podsmażone warzywa i posypujemy groszkiem konserwowym. Oko robimy z kawałka papryki konserwowej a w środek pyszczka wkładamy ćwiartkę cytryny. Dekorujemy paskami papryki konserwowej i natki pietruszki.