Pstrąg z warzywami
4 porcje
150 min
Średnie
Taki pstrąg króluje u nas co roku na Wigilii
Składniki
1 szt. pstrąg
1 l woda
1 szt. kostka rosołowa
3 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1/2 szt. seler
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
3 łyżka olej
2 łyżka koncentrat pomidorowy
1 szt. cebula
do smaku szczypta sól i pieprz
1 szt. cytryna
1 szt. sałata
1 szt. papryka konserwowa
2 łyżka groszek konserwowy
Pstrąg z warzywami
Pstrąg z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy ze skóry. Pstrąga dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy i ziele angielskie oraz kilka gałązek natki pietruszki. Rybę gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, po ugotowaniu bardzo ostrożnie wyjmujemy aby jej nie złamać. Cebulę kroimy w kostkę a pozostałe warzywa wyjmujemy z rosołu i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju około 10 minut, po czym wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy koncentratem pomidorowym.Na półmisek wykładamy liście sałaty układamy ostudzonego pstrąga, robimy trzy nacięcia w które wkładamy po plasterku cytryny. Wokół ryby układamy podsmażone warzywa i posypujemy groszkiem konserwowym. Oko robimy z kawałka papryki konserwowej a w środek pyszczka wkładamy ćwiartkę cytryny. Dekorujemy paskami papryki konserwowej i natki pietruszki.
Komentarze